Kardemomme - Elettaria cardamomum

Forrige (venstre pil)Tilbage til listen (Alt + B)Næste (Alt + N)

Udtale:Elet'taria carda'momum
Familie:Ingefærfamilien (Zingibe' raceae)
Type:Urteagtig kulturplante
Hvor:Stue, vinterhave, varm­hus
Hvordan:Deling

Kardemomme er hjemmehørende i In­dien og er en almindelig kulturplante i troperne, hvor man dyrker den for frøenes skyld. Krydderiet kardemom­me kommer fra plantens frugter, der er rundt-trekantede kapsler med gråbrune frø, som indeholder aromatiske stoffer.

Kardemomme har et kødet, vandret­liggende rhizom (rodstængel). Den kan i troperne blive op til høj; men herhjemme bliver den sjældent mere end ½ m. Bladene er glatte, aflangt ovale og forsynet med kort bladstilk; de bliver 15- lange, 4- brede og dufter krydret, når man rører ved dem. Blomsterne er samlet i stande på skælbærende stængler.

 

Pleje: Kardemomme er yderst let at holde som stueplante, idet den ikke stiller særlige krav. Den kan dyrkes i en almindelig standard-jordblanding med hyppig vand- og næringstilførsel om sommeren. Om vinteren vandes mindre, og der gødes slet ikke. Hvis kardemomme står i stærk sol, bliver bladene kedeligt lyse til gule. Ved lav luftfugtighed får bladene visne rande. Planten bør derfor overbruses ofte.

Formering: Formeringen sker ved de­ling og finder normalt sted i forbindel­se med en ompotning, når planten har bredt sig og fylder den oprindelige potte helt ud.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering (7 stemmer)
PrintTip en venKontakt osFacebook
Siden er blevet set 1318 gange.
Søg i haveABC.dk

Skriv en kommentar...

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.


 

Søg i haveABC.dk
Få nyhedsmail her

foreløbig

6.523 artikler