Logo

- Indendørs dyrkning af kaktus og sukkulenter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Indendørs dyrkning af kaktus og sukkulenter

De fleste samlere begynder med simpelthen at anbringe planterne indendørs. Det kan være en udmærket dyrk­ningsmetode.

 

PLANTER TIL INDENDØRS DYRKNING

Nogle af plantegrupperne egner sig særligt godt til in­dendørs dyrkning. De kan endda vokse bedre der, end de gør i et drivhus. De epifytiske kaktus er et godt ek­sempel på dette, og det samme er voksblomst, hjerteran­ke og bajonetplante. Mange andre planter kan vokse lige så godt under disse betingelser som i et drivhus. Det gælder planter af slægten Rebutia, Notocactus, Gymno­calycium, nogle vortekaktus, aloeer, vorteblad, ordens­stjerner og nogle arter af tykblad. Nogle af de meget bladrige vortemælk-arter trives også fint indendørs. I lande, hvor vintrene er meget strenge, er der måske ingen andre mulig­heder end at dyrke plan­terne indendørs. I Østeu­ropa bruger mange samle­re for eksempel kun deres drivhuse om sommeren, fordi brændsel til opvarm­ning af drivhuse er meget dyrt eller umuligt at skaffe. Om vinteren fjerner de de­res planter fra potterne og opbevarer dem indsvøbt i avispapir i en kølig, mørk kælder. Denne teknik er overraskende succesfuld. Nogle planter, f.eks. figen­kaktus, holder man bedst i drivhus på grund af pro­blemerne med deres glo­chidier og store torne.

 

Kunstig belysning

Kunstig belysning gør det muligt at dyrke næsten alle sukkulente planter in­dendørs, med nogle af de højere arter som en mulig undtagelse, fordi de er svære at få plads til og belyse ordentligt. En grundig gennemgang af kunstig be­lysning til planter ville for­mentlig fylde en bog i sig selv, men nogle få grund­læggende behov skal næv­nes her. Planter bruger lys i bestemte frekvenser eller »farver«, og det skal den kunstige belysning kunne levere.

 

Wolfram-lamper De almin­delige glødelamper udsen­der ikke ret meget lys af den rigtige frekvens, og de er mere eller mindre ubru­gelige set fra plantens synspunkt.

Lysstofrør De mest almin­deligt brugte lyskilder til planter er lysstofrør. Der findes mange forskellige typer, men nogle af dem er blevet specielt designet til at udsende de rigtige farver til planter. De er for det meste blevet udviklet til akvarier, men de er også de bedste til sukkulenter. De er ret billige at bruge, men det er vigtigt at hu­ske, at det fluorescerende materiale på indersiden af glasrøret begynder at hen­falde efter omkring seks måneders brug, så rørene skal udskiftes regelmæs­sigt.

For at få tilstrækkelig med lys til sukkulente planter bruges tætsidden­de rør. Det hjælper at have gode reflektorer, så mest muligt af lyset rettes mod planterne. Hold øje med den varme, som lysstofar­maturet producerer, så temperaturen ikke bliver for høj for planterne. Hvis lysstofrørene styres af en timer til at kontrollere daglængden i stedet for at blive styret manuelt, kan det være nødvendigt med en speciel afbryder, da lys­stofrørene skaber en strømbølge, når de bliver tændt.

 

Advarsel: Husk at kom­binationen af vand og elektricitet kan være livs­farlig. Hvis man er i tvivl om, hvad det drejer sig om, må man tilkalde en professionel elektriker.

 

Halogenlamper

Man kan også bruge halo­genlamper, som ofte an­vendes i kommercielle drivhuse til planter der skal bruge ekstra dagslys­timer. Kommercielle avlere foretrækker dem, fordi de producerer meget mere lys for den samme mængde energi. Ulemperne er, at det udstyr, der kræves for at bruge dem, er dyrt, og det samme er pærerne. Hvis man overvejer en større opstilling, kan de dog være værd at se nær­mere på.

 

Dårlig belys­ning resulte­rer i bleg, ud­trukken vækst, svage torne og manglende blomster.

 

Vanding

I det store hele har in­dendørs miljøer en ten­dens til at være varmere og mere tørre end drivhuse og vinterhaver. Resultatet er, at planterne som regel har brug for lidt ekstra vanding om vinteren for at holde sig i gang, specielt i rum med centralvarme.

 

--

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (25 stemmer)
Siden er blevet set 10.013 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1081029-01-2017 10:13:01 Anette Barbara Skov
hej, jeg dyrker ingen kaktusser - har bare købt et par, som jeg har i min nye stue( Opuntia Engelmanni ), men hvor meget skal de vandes? Sommer og vinter? vh og tak, Anette Skov

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her