Engletrompet - Datura suaveolens

Udtale:Da'tura sua'veolens
Familie:Natskyggefamilien (Sola'naceae)
Type:Baljeplante til vinterha­ve, potteplante til stue
Hvor:vinterha­ve
Hvordan:Stikling
Særligt:NB: Planten er giftig
Blomstring:fra August til Oktober

Engletrompet forekommer med hvide, gule og rosa fyldte eller enkelte blomster. Engletrompet er hjemmehørende i Mexico. Bladene er æg-elliptiske og næsten glatte. Blomsterne er hvide og duftende, hængende, trompetlignende og 20-25 cm lange. Sorten 'Plena' har fyldte blomster, mens 'Chlorantha' har gule blomster, og 'Rosea' har rosenrø­de blomster. Plantesaften og frøene er giftige. 

 

 

Pasning: Engletrompet foretrækker en kraftig jord samt rigelig vand og næ­ring i sommerperioden. Om vinteren tilføres ikke næring. Planten bør place­res så lyst som muligt. Småplanter kan stå i stuen, mens større planter er velegnede til vinterhave eller til an­bringelse udendørs om sommeren på et sted, hvor der er sol og læ. Om vinteren må temperaturen ikke kom­me under 10°C. Ved fjernelse af side­skud på stammen kan planten formes til et enstammet krontræ. Omplant­ning sker i februar.

 

Datura sanguinea, en nær slægtning til englebasun og engletrompet, har ejendommeligt farvede blomster.

 

Formering: Engletrompet formeres ved topstiklinger i februar-marts. Man stikker i en standardjord, hvis hoved­bestanddel er spagnum. Ved en tempe­ratur på ca. 20°C slår stiklingerne rod i løbet af 2-3 uger.

 

Skadedyr: Spindemider og snegle kan være alvorlige skadedyr på engletrom­pet. Angående bekæmpelsesmidler, se under englebasun.

Giv karakter

Klik på det antal stjerner du vil give? 
Brugernes vurdering 4,3 stjerner (19 stemmer)
PrintTip en venKontakt osFacebook
Siden er blevet set 4474 gange.
Søg i haveABC.dk

Kommentarer

Navn*:
E-mail*:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar*:
1667619-10-2014 12:39:14 Kathe Jensen.
Min Hvide Engletrompet Da"tura . Står altid for 3. år i træk. Juleaften med. 12 hvide Engletrompeter. Husk at vande den i underskålen , så suger den selv, en gang om ugen, men sparsomt. Jeg Elsker den Hvide.
1666515-10-2014 21:57:34 Dorthe Mørc
Min gule engletrompet et blevet så stor og bred, at det er et problem at overvintre den. Kan jeg godt beskære den nu i oktober før den bliver sat til hvile indendørs?
461710-05-2011 15:24:31 lis ulbrandt jensen
min engletrompet begyndte at blomstre i april og står nu med 6-7 blomster. sidste gang var der også 7 blomster. De afløser hinanden. Den har stået i havestuen i vinter. Jeg var meget spændt på om den klarede det.
208509-07-2010 13:35:25 Lene Valbjørn
Jeg vil meget gerne købe engletrompeten, der hedder
"Datura suaveolens". Er der nogen, der måske vil sælge mig et par stiklinger, når vi nærmer os efterår/vinter. Jeg har tidligere haft den og er helt vild med den. Og jeg kan ikke købe den her i Horsens. Mit tlf. nr. 20.89.71.86

Søg i haveABC.dk
Få nyhedsmail her

foreløbig

6.520 artikler