Logo

Ingefær - Zingiber officinale

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ingefær - Zingiber officinale

 

 

 

Ingefær er en staude, som stammer fra tropisk Østasien. Den findes ikke mere i vild tilstand, men har været dyrket i årtusinder; dyrkningen er nu udbredt til store dele af troperne og subtroper­ne. Det danske navn synes at være en forvanskning af en gammel græsk be­tegnelse, som igen stammer fra san­skrit og vidner om ingefærs alder som dyrket plante.

 

Frugtstand af ingefær (Zingiber officinalis).

 

Ingefær har en knoldformet rodstok, hvorfra der kommer 3-4 lodrette skud, som kan blive 100-150 cm høje. Der findes to slags skud. Den ene bærer blade op ad stænglen; bladene er lan­cetformede, 15-40 cm lange, tonerve­de og har lange bladskeder, som helt omslutter stænglen. Den anden type stængler har kun små, skælagtige bla­de, men bærer blomsterstanden oppe i toppen; blomsterstanden er et aks. Blomsterne er tretallige med bæger og krone; selve blomsten er gulgrøn med purpurfarvet læbe og fremme i juli. Akset udvikler sig til en tyk, kødet stand, som minder meget om en majs­kolbe; dette skyldes de omvendt tag­stillede dækblade. Farven er oftest rødlig.

 

Anvendelse: Ingefærs udbredelse skyl­des nogle skarpe, aromatiske stoffer, som findes i hele planten; det er dog som regel kun rodstokken, som anvendes. Når planten visner ned, graves rodstokken op og tørres. Ingefær bru­ges som krydderi i kager og drikke som ingefærøl. Tidligere brugtes den også til farvning af tøj, som skulle have en gulbrun farve. I middelalderen brugtes ingefær i folkemedicinen mod lever- og maveonder. Hos os anvendes planten nu kun som potteplante i varmhus og vinterhave samt i en varm vindues­karm.

 

Pleje: Ingefær formeres ved deling af rodstokkene; frøformering er udeluk­ket, da planten er steril. Rodstokkene sættes i februar-marts i en stor potte med næringsrig jord og stilles ved 20-25°C; skuddene kommer frem i løbet af 2-3 uger. Potterne må ikke tørre ud, før planterne begynder at visne ned. Om vinteren kan rodstokkene opbeva­res i fugtig tørvestrøelse, men man bør være opmærksom på risikoen for, at de angribes af råd. Temperaturen bør ligge på 10-12°C.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (16 stemmer)
Siden er blevet set 4.957 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
369804-07-2015 13:13:54 inge nielsen
Kan blade og stængel af ingefær spises, eller er de giftige?

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her