Logo

Opbinding

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Opbinding

Fritstående træer opbindes med patentbindsler af plastic til trykimprægnerede stokke, der skal mindst 70 cm ned i jorden for at stå fast.

 

Opbinding foretages af såvel have­- som potteplanter for at formgive eller støtte dem i væksten, og den består i, at man fæstner grene og skud til et stabilt underlag.

Opbinding af fritstående træer bør ske straks efter plantningen for at sikre træet en god og stabil rodfæstelse. Opbindingsstokken bør være impræg­neret, så at insekter og svamp hindres i at angribe stokken og brede sig fra den til det nyplantede træ. Før plantningen slås stokken i jorden i plantehullet, hvorefter træet plantes. Herved und­gås risikoen for at ramme og beskadige de nye rødder; og man bliver samtidig i stand til at tilpasse længden, idet stok­ken afskæres lige under træets krone.

Efter plantningen foretages tilbinding med kraftig bast, kokosgarn eller pa­tentbindsler, der alle skal efterses en gang om året for at forhindre, at de kommer til at snære under træets vækst. For at sikre rodudviklingen en passende styrke fjerner man al opbin­ding, så snart træet er fastvokset i jorden.

Opbinding af espalierplanter foretages gennem hele vækstsæsonen for at formgive planten og retlede nye skud. Opbindingen foretages bedst til lodret­te espaliertråde med en indbyrdes af­stand på ca. 50 cm, men kan også foretages direkte til murhager i muren eller hegnet. Endelig kan man opbinde til specielt fremstillede murespalierer, bestående af trykimprægnerede træli­ster (se artiklen Espalier).

Opbinding af slyngplanter er nødven­dig for at undgå, at de danner buskag­tige bevoksninger, til skade for vækst og blomstring. Normalt skal skud og grene beskæres og opbindes på en sådan måde, at der ikke opstår skygge omkring de nederste dele af planterne, der herved bliver nøgne og triste at se på.

Opbinding af stauder m.m. foretages kun, hvis planterne ikke selv er i stand til at bære blomsterstand eller skud eller hvis planterne er særlig vindud­satte. Opbindingen bør foretages dis­kret, enten med ris eller metalringe, for ikke at virke dominerende i et staudebed eller mindre busket. I øvrigt gælder det al opbinding, at den er både unaturlig og ofte indiskret, hvorfor man bør indskrænke den til det absolut nødvendige minimum.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.602 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
126323-04-2014 20:40:26 Jytte
God oplysende side, kan bruge de ting jeg efterlyser.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her