Logo

Beskæring / formning - spalier-æble

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spalierede æbler sparer plads og er samtidig dekorative. I små haver spalieres de ofte til snore på en mur, men det er ikke nødvendigt. Spaliering er mere dekorativt end almindelig ...

Spalierede æbler bør beskæres ved slutningen af sommeren for at kontrollere størrelse og form af planten. Sideskud skæres tilbage til ca. tre blade efter den første bladgruppe og sideskud fra skud, som er beskåret på denne måde foregående år, til kun et blad over den første bladsamling.

 

Spalierede æbler sparer plads og er samtidig dekorative. I små haver spalieres de ofte til snore på en mur, men det er ikke nødvendigt. Spaliering er mere dekorativt end almindelig træform, men beskæringen er mere krævende. Det skal gøre to gange om året - om vinteren og midt på eller sent på sommeren. Vinterbeskæringen kontrollerer antallet af sporer og sikrer færre, men større frugter, mens sommerbeskæringen kontrollerer væksten og formen.

 

Artikel billede

A. Når planten har nået sin sluthøjde skæres hovedstammen tilbage til en knop lige oven over den øverste snor. Sent forår er et godt tidspunkt. Fremtidig vækst rettes ind så grenene bliver vandrette. Når de vandrette grene er blevet så lange som ønsket, og træet samtidig har nået sin endelige højde, som det gamle eksemplar der ses på billedet, vil vinterbeskæringen bestå af afkortning af de lodrette skud fra de vandrette grene, for at fremme kompakte frugtsporer tæt ved stammen.

 

Artikel billede

B. Om vinteren afkortes skud, der er vokset i løbet af sommeren, til ca. 5 cm.

 

Artikel billede

C. Alle andre lange skud afkortes til knopper tæt ved hovedstammen, idet der skæres tilbage til en eller to knopper afhængigt af træet, og hvor tæt det er.

 

Artikel billede

D.Sådan vil en gren se ud efter beskæring: Ingen lange skud, men mange korte sporer.

 

Artikel billede

E. Sideskud vokser kraftigt i løbet af sommeren, og når skuddene er ved at blive hårde og mørkere ved grunden, skal de beskæres for at kontrollere væksten.

 

Artikel billede

F. Når skuddene er brune og træagtige ved grunden skæres de skud, som udvikles fra hovedstammen og som er mere end 23 cm lange, tilbage til tre blade over den nederste bladsamling, som ikke tælles med. Sideskud, som udvikles på skud som tidligere er beskåret og som er mere end 23 cm lange skæres tilbage til et enkelt blad over den nederste bladgruppe. Hvis der udvikles yderligere vækst efter den sene sommerbeskæring, skæres tilbage til et enkelt blad tidligt om efteråret.

 

 

Artikel billede

Dette er et gammelt, spalieret træ, hvor formen er mindre tydelig, når det er dækket med blade, end et yngre træ ville være. Det viser, hvor stor væksten er tidligt på sommeren.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (30 stemmer)
Siden er blevet set 22.455 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
98220-04-2015 14:28:40 Inger Bidstrup Jensen
Det er en rigtig god vejledning til at beskære espalier æbletræ. Tak

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her