Logo

Træflytning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Træflytning

Ved vej udvidelser og byggeri kan det blive nødvendigt at flytte store træer for at beva­re dem.

Med træflytning mener man normalt flytning af eksisterende, værdifulde træer eller nyplantning af store træer, dyrket i planteskole. Det er her rime­ligt at erindre, at der, lige fra de små nye frø- eller stiklingeformerede træer starter i planteskolen, foregår en jævn­lig omplantning til stadig større afstand mellem planterne, så at de får tilstræk­keligt livsrum og mulighed for at ud­vikle deres kroner nogenlunde nor­malt. Jævnligt, og især når træerne omplantes, foretages en rodbeskæring, som har til formål at begrænse plantens rodudvikling, så at roden ikke fylder for meget. Træet er således til enhver tid skolet til at blive flyttet til sit endelige voksested i en have, på et torv eller en parkeringsplads. Vintergrønne træer er afhængige af en vis rodvirk­somhed året rundt og bør derfor altid, bortset fra små planter, flyttes med klump, dvs. det jordvolumen, rødder­ne er koncentreret i. De fleste løvfæl­dende træer kan flyttes barrodede i den bladløse tid; men jo større de er, jo vanskeligere bliver det at ryste jor­den af uden at beskadige rødderne, og der går så lang tid med opgravning, transport og plantning, at rødderne kan blive skadet ved udtørring og lys­påvirkning. Store løvfældende træer flyttes derfor helst med klump; men vægten af stamme, krone, rodnet og jordklump er ganske betydelig, og skal klumpen frigraves med spade og em­balleres, så at den tåler løftning og transport, kræves meget og dyrt manu­elt arbejde. Store specialbyggede hy­drauliske opgravningsmaskiner har nu gjort det økonomisk overkommeligt at købe store træer leveret og plantet på det endelige voksested, så at man und­går at skulle vente i mange år på en rimelig virkning. Også for den nybagte haveejer er det bestemt en overvejelse værd, om et enkelt eller to større træer ikke bibringer haven så stor øjeblikke­lig værdi og en betydelig rumvirkning, at de er pengene værd. Eftersom tids­planerne for bygge- og anlægsvirksom­hed ikke altid stemmer overens med et godt plantetidspunkt, har nogle plante­skoler udover de tidligere omtalte sto­re træer specialiseret sig i dyrkning af store træer i beholdere af forskellig art. Sådanne containerplanter kan leveres efter løvspring, så at man får et fuldt udsprunget træ fra dag til dag.

 

Rodklumpen emballeres med hessian, så jorden ikke falder af rodnettet, når træet med kran hejses op på en blokvogn.

 

På det nye voksested er plantehullet gjort klart. Jorden vandes omhyggeligt til, og de første år må træet støttes med barduner.

 

Se også artiklerne Baljeplanter, Con­tainerplanter og Plantning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.124 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
177813-05-2014 13:22:56 marc
Hej. Spændende artikel.
Hvem kan hjælpe med dette?
Jeg finder kun Nordisk Træflytning som anvender hydrauliske maskiner. Hvem kan hjælpe med ovenstående metode i Storkøbenhavn?
Mvh MArc

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her