Logo

Juvelblomst - Guzmania lingulata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Den blomstrer kun en gang, og derefter dør den, men både blomst og blade kan holde meget længe. Ananasfamilien omfatter over 1500 arter, som for størstedelen hører hjemme i ...

 

Den blomstrer kun en gang, og derefter dør den, men både blomst og blade kan holde meget længe.

Ananasfamilien omfatter over 1500 arter, som for størstedelen hører hjemme i Mellem- og Sydamerikas varme regnskove, hvor mange af dem vokser som epifyter i trækronerne. Også juvelblomst er en epifyt, og selvom den gerne lever på andre planter, henter den ikke næring fra værtsplanten. Som stueplante kan man dyrke den i en potte med en porøs jord, som består af grove plantefibre, gerne grov tørvemuld og bladjord, iblandet grus. Den skal vandes med afkalket vand, om sommeren i bladtragten, om vinteren sparsomt i potten. Der må ikke gødes i bladtragten, og mens blomsten udvikler sig, må der heller ikke stå vand i bladtragten. De store, prægtigt røde blade er ikke blomstens kronblade, men højblade, og de kan holde et halvt år eller mere. Inde mellem dem sidder blomsterne, som er hvide eller gule. De visner i reglen hurtigt, men selv når også højbladene er væk, kan planten stå længe med de smukke, grønne blade. Først når også de visner, må man skære sideskuddene fra og plante dem ud i en potte for sig selv.

Der findes flere arter af juvelblomst. Cuzmania lingulata har en stor og kraftig roset med store, brede blade med rødbrune striber på undersiden. Blomsterne er gule.

Guzmenie minor er en af de mest populære, fordi den er mindre pladskrævende men lige så smuk. Cuzmania monostachya har lysegrønne blade, og blomsterstængelen er beklædt med småblade. Blomsterne er hvide, og de er omgivet af lysende røde højblade.

Artikel billede

Vi dyrker flere arter af juvelblomst. Her er en af de mere sjældne, Cuzmania zahnii, der har en flot blomsterstand med gule blomster.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Brug altid regnvand eller afkalket vand. Jorden skal altid være let fugtig, men aldrig meget våd. Om sommeren skal der altid stå Iidt vand i blad rosetten, men det er ikke nødvendigt om vinteren, og når en blomst er under udvikling, må bladrosetten ikke vandes.

Juvelblomst stiller ikke store krav til næring. Det er tilstrækkeligt at vande med gødning et par gange om måneden fra april til august, men der må ikke gødes i bladrosetten, kun i jorden.

Artikel billede Lys og temperatur

Juvelblomst skal stå varmt og lyst, men ikke i skarp sol. Et øst- eller vestvendt vindue er i reglen udmærket. Om vinteren trives den bedst ved en temperatur omkring 17-18° C.

Artikel billede Jord og omplantning

De nye sideskud plantes i en potte før moderplanten visner. Brug fiberrig jord, dvs. groft tørvemuld og bladjord, blandet med ¼ groft sand eller grus.

De lysende røde højblade hos juvelblomst bliver siddende længe efter, at de små blomster i midten er visnet bort.

Artikel billede

 

Hjemsted: Mellemamerika.

 

Vækstform: Epifytisk roset med central vandbeholder.

 

Blade: 40-50 cm lange, spydspidsformede, buede.

 

Blomster: Små, gule i høj blomsterstand, der fremkommer fra rosettens centrum - røde højblade.

 

Anvendelse: Holdbar og robust dekorationsplante.

 

Pasning: Som andre epifytter optager Guzmania sin næring og fugtighed fra den centrale vandbeholder, som derfor altid bør holdes fyldt med vand - i hvert fald hele sommeren. Kræver nogen varme, let skygge (øst/vest­vindue). Om vinteren mindst 12-13°C.

 

Jord: Sphagnum.

 

Formering: Sideskud eller frø.

 

Problemer: Skjoldlus.

 

Andre arter:

- erythrolepis - røde blade, orange høj blade hybrider

- 'Claudine' - laksefarvede højblade

- 'Mignon' - grøngule højblade

- 'Syrnphonie' - røde blade, gul blomsterstand

- lindenii - brune tværstriber, hvide blomster

- monostachya - hvide blomster, stribede høj blade

- peacockii - længdestriber på bladene, gule/røde blomster/højblade

- sanguinea - brede blade, der bliver røde og gule ind mod vandbeholderen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (19 stemmer)
Siden er blevet set 10.337 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
374623-07-2015 18:40:52 henny Hansen
God forklaring på pasning og plejen. Lige en lille ting, jeg kiggede forgæves efter: Når man har taget aflæggerne og plantet dem, plejet planterne, som de kan lide, hvor længe kan man forvente, der går, før der kommer knop og blomst?

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her