Logo

Barberkost - Haemanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Barberkost - Haemanthus

Det botaniske navn for barberkost, Haemanthus, kommer af de græske ord haima = blod og anthos = blomst, og på dansk har planten da også haft navnet blodblomst, som hentyder til den blodrøde saft i blade og stængler. Planterne stammer fra det tropiske Afrika, hvor der findes en række for­skellige arter, som dyrkes herhjemme, enten i kold- eller varmhus. Det er en løgplante med få kraftige, ofte stedse­grønne blade. Blomsterne fremkom­mer i en skærmlignende blomsterstand på et kraftigt skaft.

 

Barberkost hører hjemme i tropisk Afrika.

 

Arter: Haemanthus albiflos, der er den egentlige »barberkost«, har 6-8 brede, kødfulde blade, som fremkommer fra et ca. 7 cm stort løg. Om sommeren dannes blomster, der minder om en barberkost. Højbladene er hvide med grønne årer.

Haemanthus coccineus kaldes også blodlilje. Den har 2 blade, som vedbli­ver med at være grønne efter blom­stringen. Den blomstrer om efteråret med røde blomster og hvide, rødprik­kede højblade.

Haemanthus katharinae udvikler nye blade under blomstringen, mens de ældre blade endnu ikke er gået til grunde. Blomsten er laksorange.

Sor­ten 'König Albert' er resultatet af en krydsning mellem Haemanthus katha­rinae og Haemanthus puniceus.

Haemanthus lindenii har 20-30 cm lange og 7-12 cm brede og ægformede til lancetformede blade. På begge sider af bladets midternerve er der en tydelig fold, mens stænglen er vinget. Blom­sterne er samlet i en kuglerund, op til 20 cm bred, skærmlignende blomster­stand. Blomsterne er ca. 5 cm i tvær­snit og skarlagenrøde.

Haemanthus multiflorus har grønne el­ler plettede blade med korte stængler, som fremkommer efter blomstringen. De dybrøde blomster er samlet i op til 20 cm brede, kugleformede, skærmlig­nende blomsterstande.

 

Kultur: For Haemanthus albiflos kan kulturen forløbe således: potning i marts på et sted med undervarme, fx over en radiator. Når væksten er begyndt, placeres planten så lyst som muligt. Om sommeren beskyttes den mod alt for direkte sol. Planten kan også sættes uden for huset på en solrig, luftig plads. I begyndelsen tilføres kun lidt vand, næsten drypvis, og ikke direkte på løget. Senere, når væksten er godt i gang, tilføres regelmæssigt vand, og planten oversprøjtes ofte.

Efter blomstringen mindskes vandin­gen, og planten overvintres køligt, men frostfrit, samtidig med at der kun tilføres sparsomme vandmængder. Om sommeren gødes regelmæssigt, mens der ikke tilføres næring om vinteren. Jorden skal være luftig.

Haemanthus coccineus, Haemanthus lindenii og Haemanthus katharinae overvintres køligt og lyst, indtil blade­ne er helt nedvisnede. Først derefter kan de anbringes varmere. For de andre gælder, at de i overvintringspe­rioden kun får meget lidt vand, men dog så meget, at de ikke tørrer helt ud. For alle arterne gælder, at blomsterstil­kene skæres af ca. 10 cm over jorden efter afblomstringen. Hvis stængel­stykkerne bliver for lange efter afskæ­ringen af blomsterne, kan det medføre forrådnelse af planten.

 

Formering: Barberkost kan formeres ved, at sideløgene tages fra moderløget og pottes for sig selv, men blomstrin­gen bliver rigere, hvis sideløgene får lov at blive siddende på moderløget.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (22 stemmer)
Siden er blevet set 12.334 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
263906-05-2014 22:34:10 Gunnar
Jo,den kan frøformeres.En bekenndt til mig fik mange planter af frøene , men de blev alle ødelagt af frost. Han døde året efter.Gunnar
264004-11-2012 21:56:37 Tove Smedegaard
Jeg ved ikke om den kan frøformeres.
264104-11-2012 20:09:54 ida monrad meier
er detmuligt at frøformere
264204-11-2012 20:09:07 ida monrad meier
er det muligt at frøformere
264310-04-2012 16:00:37 Tove Smedegaard
Det er efterhånden længe siden jeg så denne side for første gang, og da blev jeg også forvirret, for jeg tror der er sket en misforståelse pga. blomstens udseende, der meget ligner blomsten på en "barberkost". Jeg tror denne er en "malerkost" (Scadoxus). En "barberkost" (Haemanthus) har store glatte blade, der kommer helt nede fra løget. Mvh Tove.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her