Logo

Cladrastis - Cladrastis lutea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Cladrastis - Cladrastis lutea

Cladrastis lutea er et langsomtvoksende lille træ med en pragtfuld, gylden høstfarve. Cladrastis er i danske haver og planteskoler et sjældent træ, som man kunne ønske langt større udbredelse. Det er nemlig fuldstændig hårdført, let at dyrke og tager ikke megen plads op i småhaver. Desuden er det et af de få træer, som trives fritvoksende på en græsplæne med græs helt op til stam­men, uden at det generer træets udvik­ling. Det samme gælder for øvrigt dets nære slægtning Robinia.

Cladrastis stammer fra Nordamerika, hvor det vokser ved bredderne af bjergfloder og kan blive indtil 15 m højt. Herhjemme bliver det sjældent over 3-8 m højt. Træet er ofte fler­stammet med forgrening helt nede fra jordoverfladen. Kronen er bred, med overhængende grene og glat bark.

Veddet er gult, hvilket på svensk har givet træet navnet gulved, på tysk Gelbholz. Bladene er ulige finnede med 7-9 store småblade. Bladene er lysegrønne og har om efteråret en pragtfuld gyldengul høstfarve. Blom­sterne er hvide, vellugtende ærteblom­ster, der er samlet i 20-40 cm lange, hængende klaser i maj-juni.

 

 

Vækstkrav: Cladrastis foretrækker en veldrænet, varm muldjord. Den kræ­ver en smule læ, men er i øvrigt fuldstændig hårdfør hos os. De unge planter vokser ikke særlig hurtigt til, og først efter 10-15 år begynder træer­ne at sætte blomst.

 

Pleje: I vækstperioden bør træet have en del vand, skønt det uden besvær overlever længere tørkeperioder. Det kan lige som Robinia trives direkte i græsplænen, i modsætning til de fleste af havens øvrige blomstrende træer. Tilførsel af gødning er ikke nødvendig. Forsyningen af kvælstof klares af de kvælstofsamlende bakterieknolde på rødderne. Træets krone bør beskæres eller tilbageskteres. Træet formeres ved frøudsæd sent om foråret, når der ikke længere er fare for nattefrost. Cladrastis kan desuden formeres ved 10 cm lange rodstiklinger i sand og tørvemuld ved 15°C i december.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.380 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her