Logo

Perlebusk - Exochorda

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Perlebusk - Exochorda

De cremehvide, perleformede knop­per har givet busken dens danske navn. De 4 kendte arter stammer alle fra Centralasien; de udvikler sig til 2-4 m høje buske med let overhængende grene med aflange, helrandede blade og store klaser af rent hvide blomster i april-maj.

 

Perlebusk, her arten Exochorda korolkowii, har smukke hvide blomster og kan minde om uægte jasmin.

 

Vækstkrav: Perlebusk blomstrer al­lersmukkest på en solåben plads i let, veldrænet jord. I Danmark er den fuldt hårdfør. Den foretrækker sur jord fremfor kalkholdig jord.

 

Pleje: Perlebusk kan formeres ved frø­udsæd direkte på friland; men aflæg­ning eller stiklingeformering af for­sommerskud kan også benyttes. De unge planter kræver årlig beskæring eller tilbageskæring for at give en tæt og busket vækst; ældre planter kræver hverken beskæring eller udtynding; tværtimod kan man risikere nedfrys­ning eller nedvisnen af de beskårne grene og kviste.

 

Arter:

Exochorda giraldii fra det nord­vestlige Kina har en let og graciøs vækst med smukke blomsterklaser, der hver består af 6-8 blomster.

 

Exochorda korolkowii fra Turkestan er knap så rigtblomstrende som de øvrige arter. Væksten er stiv og opret og minder meget om vækstformen hos uægte jasmin.

 

Exochorda macrantha er den bedst kendte art her i landet; den bliver 4 m høj og har 5 cm store blomster, samlet i 10 cm lange klaser. Sorten 'The Bride' bliver kun 2 m høj. Den har en langt finere og lettere vækst end de øvrige og er en krydsning; den kan kun formeres ved stiklinger.

 

Exochorda racemosa fra Kina stiller ret store krav til jorden, som må være af samme surhedsgrad som rododendron­jord. Skal den dyrkes i danske haver, bør man derfor udskifte den normalt kalkholdige jord og give busken en blanding af bladjord og spagnum.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 7.328 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her