Logo

Siv - Juncus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Siv - Juncus

Sivfamilien omfatter ca. 200 arter, der er udbredt over hele Jorden, især i de tempererede områder. Planterne er græslignende, flerårige urter, med se­je, ret tørre strå og flade, linjeformede eller trinde blade med bladskeder. Blomsterne er tretallige med små brunlige blosterblade; de er vindbestø­vede og er ofte omgivet af et til flere hindeagtige høj blade, hvorfra blom­sterstanden forgrener sig. Blomster­standen, der er en halvskærmformet top eller et hoved, er endestillet eller tilsyneladende sidestillet, idet det øverste, strålignende blad ofte vokser videre i forlængelse af stænglen. Frug­ten er en trerummet kapsel med mange små frø. Ca. 20 arter er udbredt i Danmark.

 

En enkelt sivplante kan være meget dekorativ i havens vandbassin. Pas dog på, at den ikke breder sig for meget.

 

Anvendelse: I haver kan siv anvendes i større vandpartier og i grøfter eller sumpbede. I smådamme kan siv plan­tes i betonringe eller rør, som hindrer udløberne i at brede sig til alle sider. De foretrækker stående vand året rundt og tåler kun kort tids udtørring.

 

Arter:

Glanskapslet siv (Juncus articu­latus) vokser som de fleste sivarter på fugtig jord. Den bliver ca. 40 cm høj med bueformet opstigende stængler, hule, let sammentrykte og knudrede blade og en stor, udspærret, endestillet blomsterstand. Kapslen er mørk og skinnende.

 

Harrilgræs (Juncus gerardi) vokser på strandenge med saltholdig bund. Plan-

ten har en krybende jordstængel og bliver indtil 25 cm høj med tynde, trinde stængler og mange smalle, ren­deformede blade. Toppen er ret åben og glinsende brun; kapslen er ægfor­met.

 

Knopsiv (Juncus conglomeratus) og lysesiv (Juncus effusus) er almindelige i Danmark, hvor de vokser på fugtig jord i enge, ved søer og i grøfter m.m. De danner indtil meterhøje, tætte tuer. Stråene har en svampet, åben marv, der tidligere blev brugt som væge. Blomsterstanden sidder tilsyneladende midt på strået. Hos knopsiv sidder blomsterne tæt sammen, mens de hos lysesiv sidder i en mere åben, hoved­formet stand.

 

Tudsesiv (Juncus bufonius) er enårig og vokser ved bredden af småsøer , damme og grøfter, som tørrer ud i løbet af sommeren. Tudsesiv kan være et besværligt ukrudt i vårsæd og blandt roer på vandlidende marker. Planten bliver indtil 25 cm høj med mange, fine stængler og smalle blade. Blomster­standen er åben med spredte blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.298 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
270613-05-2013 11:01:22 kuskus
det er helt vilt intressandt men der magler hvor sivne vokser

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her