Logo

Tibouchina - Tibouchina semidecandra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tibouchina - Tibouchina semidecandra

Kun få arter af Tibouchina er i kultur; til trods for, at der findes mange arter, ses de normalt kun hos plantesamlere og i botaniske haver. Planten er navn­givet af den franske apoteker og forsk­ningsrejsende Jean-Baptiste Aublet (1732-78) efter et navn på et sprog, der taltes i Guyana.

Tibouchina semidecandra kan blive op til 3 m høj. Den stammer fra Brasilien, hvorfra den i 1864 blev importeret til Europa. Grenene er lidt slappe og bladene modsatte og ovalt-ægformede med 5 tydeligt buede længdenerver. De yderste spidser af grene og blade er hårede. Blomsterne er violette, 8-10 cm store og samlet 4-5 i spidsen af grenene. Blomsterne udvikles i det tidlige efterår og er meget holdbare.

 

Pleje: Tibouchina tåler ikke frost og må overvintres f.eks. i en vinterhave. De lange grene kan bindes op. Som pottejord kan anvendes spagnum-stan­dardjord med iblandet ler. Om som­meren og efteråret skal planten have meget vand; efter blomstringen redu­ceres vandtilførslen; men potte­klumpen må ikke tørre ud. I vækstpe­rioden tilføres regelmæssigt næring med vandingsvandet. Efterhånden bli­ver planten bar forneden. Udviklingen af nye skud fremmes ved, at skuddene skæres tilbage, så at der er 3-4 knop­per igen; tilbageskæringen skal ske i det tidlige forår, f.eks. i marts.

 

Formering: Tibouchina formeres ved halvmodne skud, dvs. skud, som end­nu ikke er blevet helt træagtige. De skæres i marts, og for at få den bedste rodslagning skal jorden helst være om­kring 20°C varm.

 

Tibouchina semidecandra er en vinterhavebusk med mørkviolette blomster hele vinteren.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (32 stemmer)
Siden er blevet set 9.487 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
272806-11-2014 12:07:27 Anne-Marie Nielsen
Du kan sagtens klippe helt ind til hovedstammen. Det gjorde jeg sidste år og den har blomstret som aldrig før i år. Den står i et lyst lidt køligt værelse om vinteren.
272906-11-2014 10:50:01 grethe nielsen
Jeg købte en i foråret og har taget den ind. Straks begyndte den at tabe bladene. Taber den blade? Skal jeg bare klippe den ind?
273030-04-2011 12:30:15 Anne-Marie
Jeg fik min for 3 år siden, den står i et meget lyst værelse om vinteren. Om sommeren står den i læ på en overdækket terasse mod syd. Jeg har beskåret den hvert år og den blomstrer meget villigt. Det er lidt kedeligt, den først går i gang, når vores sæson er ved at være slut, men den er så flot. Jeg har prøvet at lave en ny med en stikling i år og det ser ud til at gå godt, jeg satte et nyt skud i vand til den havde slået rod og plantede den i marts i en ikke så stor potte, den har fået 2 nye blade og jeg har ikke haft sygdom i den.
Anne-Marie
273130-04-2011 11:56:08 Lars Nielsen
Hej, vi har købt en Tiboucina med knopper , men nogle af bladene har fået noget hvidt klæbrig på sig hvad er det og hvordan fjerner vi det ??

Mvh
Lars Nielsen
273225-09-2010 10:42:54 A. M. Nielsen
Jeg har haft denne flotte blomst i 1½ år, men jeg fik den til "Mors Dag" og troede, den blomstrede om sommeren, nu kan jeg se, hvorfor den først er rigtig flot nu, når den faktisk blomstrer fra sept. Om vinteren står den i et lyst værelse, hvor der er ca. 12-15 gr. varme, det trives den godt ved.
M. V. H.
A. M Nielsen

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her