Logo

Gederams - Epilobium angustifolium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gederams - Epilobium angustifolium

Hvor man hugger skoven ned for at skabe lysninger til nyplantninger eller for at give plads til veje og jernbaner, der skyder gederamsen frem i store mængder. På svensk kaldes den rallare-ros, fordi den følger i sporet efter jernbanearbejdere, rallare. Når træerne atter vokser til og giver skygge, for­svinder gederamsen på ny.

Gederams er en statelig plante, 150 cm høj og med kraftige spirformede blomsterklaser. Den kraftige, blårøde blomsterfarve lyser langt væk. Frøene er forsynet med elegant, silkeagtig frøuld, ved hvis hjælp frøene spredes vidt omkring med vinden. Planten breder sig desuden ved underjordiske ud­løbere til alle sider.

Hvis haven ligger nær skovbevoksninger, kan man ikke undgå, at frø fra ge­deramsen lander i haven og spirer frem, blot der er en forholdsvis let jord og tilstrækkeligt med sol og lys.

Gederamsen er ikke vanskelig at komme til livs. Men man må sørge for at få alle underjordiske udløbere op, når man foretager lugningen.

I en naturhave vil der ikke være grund til at fjerne gederamsen; tværtimod er det en særdeles dekorativ vildstaude, hvis klare farver vil pynte mellem mørke nåletræer.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.067 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
90017-08-2013 08:24:19 Gert O.
Jeg har værnet meget om min lille "Gederam-lund" lige bag en lærkebeplantning. Det er jo en fantastisk flot plante, og ikke mindst bier og andre insekter elsker den også. Især de trængte honningbier har stor udbytte af at besøge gederamsen, de henter nektar og værdifuld pollen til opfostring af de nye bier i gederamsens blomster.
Desværre har det så også vist sig, at rådyrene sætter lige så stor pris på planten. For lige da de begyndte at blomstre blev samtlige blomsterskud ædt af dyrere rub og stub! Det var måske tænkt som hævn fordi jeg i år har indhegnet mine solbærbuske ?
Nåh men så satser jeg på, at jeg får endnu flere gederams til næste år, for de underjordiske udløbere kan de da ikke æde.
90115-07-2013 21:06:14 Orla Sandberg
Vi er de lykkelige ejere af en naturskøn klitgrund ved Henne Strand ca. 600 meter fra strandkandten. I mange år har grunden mest været bevokset med Lyng, Hjelme, Marehalm, Græs og mange vilde småblomster samt en del Hybenroser som dog nu er udrydet på grunden.
Til vores store fortrydelse er Gederamsen nu ved at overtage store dele af grunden, hvorfor vi nu har arbejdet intens på at rydde grunden for denne plante. Det værste er dog efter vores opfattelse at klitterne omkring os i betydelig grad er ved at blive indtaget af denne plante, hvilket fuldstændigt vil forandre naturen på stedet.
Er der råd og vejledning til hvorledes denne plante i væsentlig grad kan begrænses eller udrydes, uden man efterfølgende efter 10 dages kamp med at rykke planten op må frenkvetere sin kiropraktiker for at få lempet de opståede rygsmerter?
mvh Orla Sandberg
90218-03-2013 18:47:54 Jakob nielsen
gederams er et rigtig bæst når det kommer til juletræer/nordmannsgran da der kommer en rust ligende svamp på træet som kan skade træet til det værste. så få skidte væk fra jeres nordmanns gran!
90304-08-2012 16:58:42 Bent Wigotski
På vores grund (Nordjylland) er der 2 meter høj Gederams.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her