Logo

Vortemælk, cypres- vortemælk - Euphorbia cyparissias

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vortemælk, cypres- vortemælk - Euphorbia cyparissias

Vortemælk omfatter en lang række vidt forskellige planter, som alle inde­holder en hvid, lidt klæbrig mælkesaft. På De kanariske Øer træffes vorte­mælk som bladbærende, støvede buske, en af de få planter, der trives i de stenede »ørkener«. Under andre himmelstrøg findes vortemælk, som til for­veksling ligner søjlekaktus, tæt besat med torne. Vindueskarmens »Kristi tornekrone« er en vortemælk, og i staudebedet er Euphorbia polychroma en af vore smukkeste og tidligste stauder.

Også som ukrudt træffes vortemælk almindeligt på marker og i haver. Af disse er cypres-vortemælk og skærm-vortemælk de mest udbredte. Cypres-vortemælk er almindelig på kalkbund og er kendt som indikator for kalkholdig jord. Oprindelig har den været anvendt som haveplante og blev indført til Danmark i 1862.                 #

I haverne træffes den nu mest i køkkenhaven og i blomsterbede, hvor der er åben jord. Planten er flerårig og bliver 20-30 cm høj. Bladene på de ikke-­blomsterbærende skud er linjeformede og så smalle, at de minder om nålene hos visse arter af cypres - deraf navnet.

Vortemælken er værtplante for svampesygdommen ærterust, hvorfor den ikke er velset nær ærtemarker eller ærtebede. Den udryddes let ved hakning eller håndlugning.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.851 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her