Logo

Vortemælk, skærm- vortemælk - Euphorbia helioscopia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vortemælk, skærm- vortemælk - Euphorbia helioscopia

Ligesom cypres-vortemælken indeholder også denne planteart en mælkesaft, som i folkemedicinen blev anvendt mod vorter. Forresten er planten en smule giftig, så børn bør ikke tygge på plantedelene.

Blomsterne er samlet i en femstrålet, skærmlignende blomsterstand, der igen består af flere mindre blomsterstande, af botanikerne kaldet »blomster­kopper«. I midten sidder der en langstilket hunblomst, der kun består af en frugtknude med tre grifler. Uden om hunblomsten er der fem grupper af hanblomster, der hver består af en eneste støvdrager.

Blomstringen begynder allerede i maj, og når frugterne lidt senere på som­meren modnes, antager hele skærmen en gullig farve.

Skærm-vortemælk er enårig og samtidig så spinkel en plante, at den aldrig bliver til noget besværligt ukrudt. Den er let at fjerne ved håndlugning, bedst så snart man får øje på den i den tidlige forsommer, før den kan gem­me sig mellem de udsåede eller udplantede køkkenurter.

Ved lugning skal man gribe fat i planten helt nede ved jorden, ellers knæk­ker det øverste af planten af, og roden og stængelresterne vil skyde nye skud frem i løbet af kort tid.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.752 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her