Logo

Citrus - Citrus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Citrus - Citrus

Citrus-træer forgrener sig stærkt og danner en næsten rund krone. Grene­ne er stærkt tornede.

 

Appelsinkerner kan bringes til at spire i vindueskarmen. Efter en årrække kan man med lidt held få blomster og frugt på planten.

 

Blomstrende appelsingren (Citrus sinensis).

 

Bladene er elliptisk-ovale, helrandede, læderagtige og skinnende, og træet er stedsegrønt. Bladstilken er vinget, og mellem bladet og stilken er der et »knæ«, som viser, at der oprindelig har været flere småblade. Holder man et blad op mod lyset, ser man en masse lyse pletter. Det er kirtler i bladet, som indeholder æteriske olier.

Blomsterne er hvide eller svagt gullige. Bægeret er sammenvokset, medens kronbladene er frie. Blomsterne ud­sender en kraftig og noget tung duft.

I troperne blomstrer de fleste arter næsten hele året, men i de subtropiske egne falder blomstringen lige efter den koldeste tid.

Frugtdannelsen tager meget lang tid, ofte over et år. Det er derfor alminde­ligt at se både blomster og frugt samti­dig på samme træ.

Frugterne er mangerummede bær med et meget sejt yderlag. Frugtrummene er adskilt af hindeagtige vægge og fyldt med saftige hår.

Yderlagets hud er gul eller orange, lidt nopret, og den virker voksagtig. Over­huden har mange kirtler med æteriske olier. Inderhuden er hvid og svampet og har en bitter smag.

Frøene er oftest ret store, tilspidsede i begge ender; de er hvide eller svagt gullige. Hos de fleste arter kan frøene indeholde flere kim. Det saftige frugt-

kød indeholder altid meget C-vitamin. Frugtkødets farve kan variere fra gul til orange, og hos enkelte sorter, især af appelsin og grapefrugt, kan det være næsten rødt.

 

Citron bærer ofte blomster og frugt sam­tidig.

 

Ingen af Citrus-arterne kan tåle frost. Da appelsinen eller orangen blev kendt i slutningen af det 16. årh., blev der gjort forsøg på at dyrke den i kolde egne. Således oprettede Christian IV et orangeri ved sit lystslot Rosenborg. Unge appelsintræer blev skaffet herop fra Italien og plantet i store trækar. Om vinteren stod disse træer i orange­riet, nogle store lyse rum, som kunne opvarmes. Ret hurtigt skiftedes disse rum ud med lysere »bakker«, halve drivhuse, som blev bygget op ad syd­mure. Om sommeren stod træerne i parken. Høsten blev aldrig ret stor, og der var besvær med sygdomme og skadedyr.

På Island har man med et vist held dyrket appelsiner i drivhuse; men øko­nomisk kan denne kultur aldrig svare sig.

 

Citron træer (Citrus limon) med modne frugter ved Chopins hus på Mallorca.

 

Det er let at starte sit eget orangeri. Så nogle kerner af appelsin i en ret kraftig jord i en urtepotte. Når frøplanterne har de første karakterblade, pottes de om i en større potte. Giv regelmæssigt gødning og lad ikke jorden tørre ud. Men vent ikke nogen høst af saftige appelsiner de første 6-7 år, og bliv ikke alt for skuffet, hvis der hverken kom­mer blomster eller frugt. Udebliver blomstringen efter det fjerde år, kan man lade træet tørste et par måneder ved kun at give vand en gang hver anden uge. Det kan hjælpe på blom­stringen, men gør det ikke altid. Får man sit træ til at blomstre, bør man selv sørge for bestøvningen. Det gøres lettest ved med en pincet at tage nogle støvdragere fra en blomst og aflevere støv på støvfangene, en operation, man bør gentage med et par dages mellemrum.

 

Citrus-arter:

Appelsin (Citrus sinensis) og King Orange (Citrus nobilis) er de appelsin­frugter , som kan købes næsten hele året. De to arter er økonomisk set de vigtigste Citrus-arter. Frugtkødets far­ve er oftest orange, men der findes sorter med ret stærkt rødfarvet kød. Frugtformen er rund til let oval. Frugt­kødet spises frisk, eller saften presses til juice eller koncentreres til såkaldt squash, som drikkes fort yndet med vand. Frugterne kan skæres i stykker, og alt undtagen kernerne kan bruges til marmelade.

 

Citron (Citrus limon) er nr. to på den økonomiske liste over Citrus-frugterne. Frugten er gul og noget tilspidset i både stilk- og blomsterende. Kødet er fint, gulligt og meget syrligt. Saften presses og bruges som smagsstof til drikkevarer

eller mad, men er for syrlig til at bruges ren som juice; fort yndet med vand og tilsat sukker bliver det en forfriskende drik.

 

Bergamot (Citrus aurantium ssp. ber­gamia) kan ikke spises, men skallen presses og giver bergamotolie. Olien, der har en bitter smag, bruges til likører og i parfumeindustrien.

 

Grapefrugt (Citrus paradisi) har store gulgrønne frugter med tyk skal. Frugt­kødet er gulliggrønt og ret groft; sma­gen er lidt bitter. Der findes rødkøde­de sorter, som er sødere end de' gul k ø­dede. Frugtkødet spises frisk eller bru­ges til drikkevarer.

 

Lime (Citrus aurantiifolia) har grønne frugter, som sjældent bliver mere end 5-7 cm i tværsiait. Skallen er tynd og slipper let frugtkødet. Kødet er grøn­ligt, hvilket er typisk for lime. Frugter­ne presses, og saften bruges som smags­tilsætning til mange drikke. Med rige­lig sukkertilsætning kan der laves en god marmelade af lime.

 

Mandarin (Citrus reticulata) er den mindste af de Citrus-arter, som dyrkes for frugterne s skyld. Træet bliver sjæl­dent mere end 4 m højt. I smagen er mandarinen den sødeste af alle Ci­trus-arter.

 

Pomerans (Citrus aurantium ssp. aurantium). Frugten er rødlig og skal­len meget aromatisk. Den anvendes i bagværk som pomeransskal. Olien, der presses af skallen, bruges i parfumein­dustrien. Selve frugtkødet kan indgå som bestanddel i orangemarmelade, sammen med andre Citrus-frugter.

 

Pompelmus eller shaddock (Citrus maxima) har frugter, som minder om grapefrugt; men de bliver meget stør­re, ofte op til 3 kg. Frugtkødet er meget groft, og smagen er som bitter grapefrugt. Skallen er meget tyk; den kandiseres og bliver derved til det kendte sukat.

 

Tangerin (Citrus deliciosa) har flad­runde frugter med en tynd skal, som slipper kødet. Frugterne er oftest ret små. Kødet er meget fint og smagen fin og sød.

Fælles for de Citrus-frugter, som spises eller hvis saft drikkes som juice, gæl­der, at de ikke bør nydes kolde. Ved temperaturer, der ligger en del under stuetemperatur, virker smagen for syr­lig. Også den syrligste af dem, citro­nen, har den bedste »citronsmag« ved stuetemperatur.

 

Det lille »appelsintræ«, som kan købes hos blomsterhandlerne, hedder guld­orange (se denne) eller kumquat (For­tunella japonica).

 

Stueplanten Solanum capsicastrum kaldes ofte, men fejlagtigt »appelsintræ«. Læs om den under koralkirsebær.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (91 stemmer)
Siden er blevet set 26.419 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1163310-06-2017 13:38:14 Bendiks Kristensen
Hej Jytte, hvor vi bor planter vi Pomelo kaerner, de kommer godt og naar Pomelo traeet har en stamme tykelse paa omkring en blyant bruger vi det til at pode traeer paa, kan kun anbefale. Hvis du vil beskaere kan du jo proeve det.
1163210-06-2017 13:00:18 Bendiks Kristensen
Hej, Jeg har nogle citron traeer I Thailand som jeg har haft med fra Danmark, de gror meget og kommer med blomster og frugt, citronerne bliver ikke gule men forbliver groenne, de smager godt og har masser af saft, hvorfor bliver citronen ikke gul, haenger den for laenge bliver den toer. Jeg har podet nogle grene paa anden rod og de giver ogsaa frugt, jeg behandler dem som lime trae. Jeg har ogsaa en appelsin trae som gror godt og kommer med frugt, den kommer med frugt I flere omgange saa jeg har "store", smaa og blomster I samme ombaering. Her proever jeg paa at lave Nye traeer ved at fjerne bark og pakke det ind I kokus noed haar som holdes vaad, det for at den skulle skyde rod der. vil proeve at pode den paa anden rod, tror de gror sig ihjel da de vokser hurtig. Er der nogen som har gode ider, hvor vi bor kan temperaturen komme over de 40 grader, kan ligge paa gennemsnit over 40 I en maaned og om vinteren komme ned paa 12 om natten men stadig over 25 on dagen, vanding kan jeg loese da jeg opsamler regnvand til vanding I de toere perioder. Forsoeger mig ogsaa med Avokado, laurbaer same kaffe.
1099704-04-2017 13:52:06 jytte
mit citron træ (alm. citroner) vokser og vokser, er holdt op med at sætte citroner,hvad det ellers har gjort tidligere, skal jeg beskære det og hvordan, står i opvarmet havestue om vinteren og ude om sommeren
657726-09-2016 11:41:52 haveABC
Når du køber lime frugter hos grønthandler/i supermarked kan de selvfølgelig spises og saften drikkes. Se i øvrigt: https://da.wikipedia.org/wiki/Lime Har du købt en Lime Citrus aurantifolia plante hvor frugten ikke kan spises iflg beskrivelsen skal du følge det.
657626-09-2016 10:32:38 Lisbeth Hansen
Har lige købt Lime Citrus aurantifolia, hvor der står at frugten ikke kan spises. Jeg har læst overstående beskrivelse af arten, og her står at frugten kan spises. Hvad skal jeg tro?
655616-09-2016 15:06:42 Mogens Riishøj
Hvad forskel er der på Citrus Lime og Citrus Limon Mvh Mogens
642216-07-2016 09:14:29 ove kjær kristensen
Har lige købt Lime Citrus aurantifolia, hvor der står at frugten ikke kan spises. Jeg har læst overstående beskrivelse af arten, og her står at frugten kan spises. Hvad skal jeg tro?Jeg savner også en beskrivelse af om planten er selvbestøvende og hvor høj planten kan blive? Jeg har planten stående i min vinterhave og forventer, at den kan bliver omkring 4 meter høj?
385911-11-2015 18:02:15 Bjarne S. Nielsen
Jeg mangler beskrivelse af bitter-orange eller et eller andet mongolian ?? bitter lemon MVH BSN
259914-03-2015 21:33:12 Steven
Limebladet kan bruges til madlavningen,især til kødet rette.der velsmagende og dufte,når man koger kødet må man tilsætte 4-5 blade i,den måde gøre man i Asien.
260023-04-2014 14:15:09 ghita haugaard
er der nogen der ved hvad man ka bruge blade fra appelsintræer eller citrontræer til??? Kan man feks lave te???
260122-11-2013 10:29:15 Inge Christoffersen
Jeg har købt en Citrus limon. På det medfølgende skilt står der: Til dekorativt formål, ikke beregnet til at spise. Har jeg ret i det er noget vrøvl?
260220-03-2013 20:35:20 Kommentarer på haveABC.dk:
Der er mange der stiller have-/plantefaglige spørgsmål i Kommentar-feltet. Men vi har på redaktionen i øjeblikket ikke nogen fagfolk, der kan besvare dem.

Så vi må bede publikum om at hjælpe med de rigtige svar. Og det er der heldigvis mange der hjælper med. Mange tak.
260319-03-2013 14:06:37 Grethe Andersen
Hej hvornår kan man se om min citros Limon træ er moden den står med 5 frugter
hejsa
260422-02-2013 08:37:19 vibeke thomsen
mine citrusplanter blomstrer ikke mere; de har begge (citron og mandarin) både blomstret og givet frugter, de står samme sted. Det er nu 2 år siden der har været frugter!
Hvorfor?
260517-08-2012 18:08:31 Gert Hansen
Min Citrus blomstre ikke mere hvor for mon
260605-07-2011 11:25:42 leif sørensen
Jeg har 2 citrontræer, de står i opvarmet vinterhave om vinteren og på overdækket terrasse om sommeren, de er lige gamle. Der er pt 15-16 frugter på hver af dem. I de sidste 14 dage er skallen på citronerne begyndt at revne på det ene træ. De står begge 2 i lerpotter den ene lerpotte er en billig en fra IKEA meget porøs, den anden er en dyr fra havecenter men med mindre fordampning. Er der nogle der har haft et lignende problem, og hvordan blev det løst

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her