Logo

Slangeskæg - Ophiopogon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Slangeskæg - Ophiopogon

Slangeskæg er en meget dekorativ re­præsentant for liljefamilien. Bladene er smalle og linjeformede, og planter­ne minder i ikke-blomstrende tilstand om et græs. Planten er ikke almindelig og ses kun sjældent i blomsterforret­ninger.

Slægten omfatter en del arter, der hører hjemme fra Japan og Kina til Himalaya. Blomsterne er hvide eller lilla og samlet i aks. Kun to af arterne dyrkes nogenlunde jævnlig hos os.

 

Pleje: Slangeskæg er en tålsom stue­plante, som kun stiller få krav til lys og temperatur; blomstringen bliver dog bedst, hvis temperaturen holdes mel­lem 20 og 25°C og der er meget lys. Som pottejord kan bruges en alminde­lig standard-jordblanding, baseret på spagnum. I vækst- og blomstringspe­rioden skal slangeskæg have meget vand og regelmæssig næringstilførsel; om vinteren tilføres der mindre vand og slet ingen næring, og temperaturen må gerne sænkes noget. Det er kun nødvendigt at potte om, når planten er blevet for stor til potten.

 

Formering: Slangeskæg formeres ved deling om foråret, eventuelt samtidig med en ompotning.

Slangeskæg (Ophiopogon jaburan 'Vittatus') er en dekorativ, men lidet kendt stueplante.

 

Arter:

Ophiopogon jaburan har bånd­formede, oprette, 40-60 cm lange bla­de. I juli-august får planten op til 10 cm lange blomsterstande med hvide blomster, der efterfølges af lyslilla bær. Der findes hvidbrogede sorter, bl.a. Ophiopogon jaburan 'Vittatus'.

Ophiopogon japonicus er hjemmehø­rende i Japan og Korea. Bladene er 2- 3 mm brede og 15-20 cm lange. Plan­ten danner tætte puder og breder sig ved udløbere. Blomsterne, der udvik­les i juli-august, er kun 5 mm store, hvide eller lilla, og samlet i korte blomsterstande på ca. 3 cm. Blomster­stænglen er meget kortere end blade­ne. De skinnende bær er i begyndelsen grønne, senere smukt mørkeblå.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.208 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her