Logo

Bladplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bladplanter

Bladplanter eller »grønne planter« ud­gør en stor del af det udvalg af potte­planter, som anvendes i vore stuer, vinterhaver eller små drivhuse. Alle bladplanterne er »stedsegrønne« med en dekorativ værdi hele året rundt. Nogle få bladplanter stammer fra kølige himmelstrøg og passer derfor bedst til vinterhaver, entreer eller andre rum uden kraftigere opvarmning i vinterti­den. Men langt de fleste er tropeplan­ter, som året rundt trives bedst ved de samme temperaturer som husets bebo­ere, det vil sige omkring 21°C. På nær bregnerne har de fleste bladplanter en blomstringsperiode, men som oftest er blomsterne små, grønlige eller gule og uden større dekorativ værdi.

Til gen­gæld har mange af vore blomstrende stueplanter så smukke blade, at de uden for blomstringstiden kan fungere som »bladplanter« eller »grønne plan­ter«.

 

Væddeløberen (Chlorophytum comosum) er en bladplante med mange anvendelsesmuligheder: i et mørkt hjørne, i et lyst vestvindue, som ampelplante i en hængeskål og om sommeren på altanen.

 

Kultur: Bladplanterne har en lang ræk­ke fælles kulturkrav , som kort omtales nedenfor. Derimod er specielle kultur­krav nævnt under omtalen af de enkel­te arter under disses danske navne. Jord: Enhedsjord eller god havemuld, tilsat spagnum og sand.

 

Gødning: Der gødes med 2 gram blandingsgødning, opløst i en liter vand, en gang om ugen i vækstperioden fra marts til oktober. Der bør kun gødes efter forudgående vanding af potte­klumpen. I den mørke vintertid undla­des enhver form for gødningstilførsel.

 

Vand: Om sommeren vandes rigeligt, bedst i underskålen. Mange bladplan­ter sætter pris på delvis udtørring af potteklumpen før hver vanding, så rødderne sikres en større lufttilførsel. I vintertiden vandes mere sparsomt, men kun planter med egentlig vinter­hvile skal stå fuldstændig tørt. Selv kaktus skal vandes af og til i vinterti­den, afhængigt af lys og varme. Husk, at en pottejord med enhedsjord eller spagnum aldrig må tørre helt ud; så er det næsten umuligt at få den gen­nemvåd på ny.

 

De fleste bladplanter trives i almindelig stuevarme og -belysning. Men i den mørke vintertid bør de flyttes nærmere vinduerne. Det kan let lade sig gøre, hvis bladplanterne er anbragt i en moderne blomsterkumme af træ eller plast, eventuelt med hjul under.

 

Lys: Mange bladplanter er skyggeplan­ter, som trives godt i et nordvindue eller inde i et opholdsrum langt fra vinduerne. Men væksthastigheden og frodigheden formindskes, jo mindre lys planten får. I de mørkeste vinter­måneder bør man møblere om på bladplanterne og flytte dem nærmere vinduerne, så væksten ikke går helt i stå. Moderne plantekummer med hjul under er velegnede til dette formål.

 

Varme: Normal stuetemperatur passer de fleste bladplanter. Om vinteren bør temperaturen ikke falde under 15°C, og enkelte tropeplanter får »kuldeska­der« allerede ved denne temperatur. Mange planter trives godt ved et ryt­misk temperaturskift døgnet igennem: svalere om natten, varmere om dagen.

 

Luft: Normal stueluft i centralopvar­mede rum er for tør for de fleste planter. Hyppige overbrusninger bør foretages; men anvend kalkfrit vand for at undgå kalkpletter på bladene.

 

Rengøring: Støv og pletter på bladene bør fjernes med en blød, fugtig klud en gang om ugen. Bladene ser smukkere ud, og spalteåbningerne på bladene får bedre muligheder for at klare åndings­processerne.

 

Omplantning: De fleste bladplanter bør omplantes i februar-marts, når nyvæksten sætter i gang. Unge planter i god vækst ompottes hvert år, ældre planter kun med flere års mellemrum. I reglen anvendes kun et nummer større potter ved omplantning; men er en plante gået i stå og har et lille rodsystem, bør man overveje ompot­ning i en mindre potte end den oprin­delige. Hvis rodsystemet formindskes, skæres toppen tilsvarende tilbage.

 

Formering: De fleste bladplanter kan formeres ved bladstiklinger eller stæn­gelstiklinger i et væksthus eller i et miniaturedrivhus i vindueskarmen og bedst i det tidlige forår.

 

I elektrisk lys ser bladene på Philodendron melanochrysum ud, som om de var dækket med guldstøv. En god bladplante i stuer, hvor temperaturen er mindst 18°C.

 

Sygdomme og skadedyr: Mange af bladplanterne angribes af en række svampesygdomme og skadedyr. Ved rigtig pleje af planterne undgås de fleste angreb, og ser man tegn på angreb, er det bedst at bekæmpe det i starten, hvor det kan gøres med enkle og giftfri midler. Ved indkøb af planter bør man kontrollere, at de ikke har kolonier af uldlus eller skjoldlus, som senere kan blive vanskelige at ud­rydde.

 

Anvendelse: Bladplanter er gode de­korationsplanter i opholdsrum og på gangarealer, i kontorlokaler, mødelo­kaler, i offentlige institutioner og i restauranter. Selv i mørke lokaler kan bladplanter anvendes og må langt fore­trækkes for uhyrlige, men ofte forbav­sende naturtro plasticplanter. Blot skal bladplanterne udskiftes oftere i mørke lokaler end i lyse rum, men udgiften hertil er beskeden i forhold til den »naturoplevelse«, man opnår med de levende planter. Desuden er netop bladplanterne med til at øge luftfugtig­heden og gøre luften behageligere at indånde for mennesker, der opholder sig i lokalet. Mange bladplanter kan bruges som »flytteplanter«, der om vinteren står indendørs, om sommeren på altanen, terrassen eller i haven. Udvalg: Der findes bladplanter til ethvert formål: små potteplanter til den lille vindueskarm eller til bund­plantning i vinterhaven, større dekora­tionsplanter til vindue eller stuevæg, slyngplanter og hængeplanter, grønne bladplanter og andre med brogede bla­de.

 

Se en række af de vigtigste bladplanter i: Planteskemaer / Bladplanter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.228 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her