Logo

Ærenpris, flerfarvet ærenpris - Veronica agrestis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ærenpris, flerfarvet ærenpris - Veronica agrestis

Det fornemme danske navn hentyder til plantens udmærkede medicinske egenskaber. Blandt ærenpris findes en lang række smukke haveplanter, som let kendes på de fire, i regelen blå kronblade og de to tydelige, hvide støv­knapper. I vores vilde flora findes også en række ærenpris, hvoraf nogle stykker optræder som ukrudt i marker og haver.

 

DEN FLERFARVEDE ÆRENPRIS er enårig. Blomsterne er blegt blå eller lyserøde. Dog er det nederste kronblad hvidt. Den blomstrer i to perioder, første gang i april-maj og anden gang i august-september. Som ukrudt findes den især i urtebede og staudebede, hvor den let kan fjernes ved håndlugning.

 

VEDBENDBLADET ÆRENPRIS (Veronica hederaefolia) har næsten krybende stæng­ler, nyre formede blade og langstilkede, uanselige, lilla blomster i april-maj. Samme voksesteder som den flerfarvede ærenpris.

 

GLAT ÆRENPRIS (Veronica serpyllifolia) er i modsætning til de foregående flerå­rig. Stænglerne er glatte og rodslående. Bladene er ovale, og blomsterne sidder i klaser i spidsen af stænglerne. Blomsterfarven er hvid med mørke­blå årer. Blomstring fra maj til juli. Udryddes ved hakning eller lugning.

 

PLÆNEÆRENPRIS (Veronica filiformis) er indført som prydplante i haverne, men er ikke desto mindre blevet et meget besværligt ukrudt i mange haver, ikke mindst i græsplæner, hvor dens fine, stærkt forgrenede stængler har let ved at kvæle græsset. Dens blomster er smukt lyseblå, og synet af en »græsplæ­ne«, fyldt med disse blomstrende ærenpris, minder mest af alt om en klar sø, som spejler himlens blå.

 

Små pletter af ærenpris i græsset kan luges væk. Større partier udryddes ved sprøjtning med 5% blåsten eller 10% jernvitriol. En tid efter sprøjtnin­gen gentages denne, og følgende forår kan der sås græs på de bare pletter.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 7.395 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
245403-07-2012 11:13:44 Knud Erik Tanggaard
hvordan kan jeg gøre at fjerne eller "dræbe" ærenprins væk.

tak for hjælpen

hilsen fra

Knud Erik Tanggaard

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her