Logo

Ærtetræ - Caragana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ærtetræ - Caragana

Slægten omfatter træagtige buske med ligefinnede eller firkoblede blade med ret små småblade. Akselbladene er linje- eller børsteformede og danner undertiden en karakteristisk beklæd­ning på dværgskud og langskud, hvor bladene har siddet tæt sammen. Kork­trævler forekommer ofte på den ellers glatte bark. Blomsterne, der fremkom­mer i slutningen af maj eller begyndel­sen af juni, sidder enligt på korte stilke. Frugten er en linjeformet, cylin­drisk bælg med små tykskallede frø, som må opblødes i vand før såning.

 

Ærtetræ (Caragana arborescens) findes i en hængende form, 'Pendula'.

 

Arter:

Caragana arborescens er en op­retvoksende, indtil 8 m høj busk med grønne grene, der i de yngre år bærer tydelige længdekorkstrimler. Bladene er finnede med 8-14 småblade, der hver er ca. 1-3 cm lange. Blomsterne er gule med blomstring i maj-juni; de sidder enligt eller få sammen i knipper. Arten er absolut hårdfør i Danmark. Den vokser bedst på en let sandet og solrig vokseplads, hvor den udvikler sig særdeles smukt. Velegnet til større hegnsplanter på vindudsatte steder.

 

Caragana arborescens 'Pendula' er en nedliggende eller hængende sort, der formeres ved podning på arten, enten helt ved jordoverfladen eller på stam­me. Blade og blomster er identiske med artens; men hårdførheden er en smule ringere p.gr. af podningen, især i de yngre år. Den bliver smukkest, hvis den anvendes enligtstående på halv­eller helstamme, eller når den anven­des som lav podning i stenbede.

 

Caragana aurantiaca er en ca. 1,5 m høj plante med træagtige, oprette skud; de er oftest ret tynde, men sidder tæt sammen, og hele plantens udseen­de virker kuplet. Bladene har kun 2 eller 4 småblade, der sidder ganske tæt sammen på stilken. Blomsterne, der er næsten orangegule, fremkommer i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, og blomstringen varer omkring 14 dage. Planten er velegnet til lave bu­sketter mellem andre planter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (7 stemmer)
Siden er blevet set 5.995 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her