Logo

Alpeviol - Cyclamen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Alpeviol - Cyclamen 

Det botaniske navn for alpeviol kom­mer af det græske kyklos = cirkel. I Danmark er alpeviol (Cyclamen) mest kendt som potteplante og snitblomst, men visse arter kan udmærket anven­des i haven.

 

Alpevioler har ikke alene smukke blomster, men også fine nettegninger på bladene.

 

Alpeviol som potteplante: Den art, der bruges som potteplante, Cyclamen per­sicum, gror vildt i Iran, Grækenland, Lilleasien, på Kreta samt i Israel Det er flerårige, urteagtige planter med en stængelknold, hvorfra de langstilkede, hjerteformede blade og blomster udspringer. Bladene er mør­kegrønne og ofte med lysere marmore­ringer. Blomsterne sidder enligt på en lang stilk. De er nikkende med stærkt tilbageslåede kronbladsflige og frem­kommer om vinteren og foråret. De er hvide eller rosa i forskellige nuancer. I årenes løb er der foretaget omfattende selektion (udvælgelse) og forædling af Cyclamen persicum, så at de typer, der dyrkes i dag, er meget forskellige fra de vildtvoksende typer. Denne udvæl­gelse og forædling startede i England og er fortsat især i Tyskland og Schweiz, således at blomsternes kron­blade er forskelligt formede, med glat eller frynset rand. Det er stort set de samme sorter, der anvendes til potte­og snitbrug.

 

Alpevioler (Cyclamen). Et udvalg af de nuancer, blomsten forekommer i.

 

Sorter: Der er et stort udvalg af sorter.

Af hvide kan nævnes 'Mont Blanc', 'Snehvide' og 'Schwanensee', medens 'Lustige Witwe F1' er hvid med lillarosa øje. Af røde sorter kan nævnes 'Rosa von Zehlendorf', der er laksrosa, 'Per­le von Zehlendorf', der er laksrød, 'Cattleya', der er lyslilla, 'Rødhætte' , der er skarlagenrød, og 'Rosamunda F1', der er purpurrød.

 

Pasning: Alpeviol gror godt i enheds­jord og foretrækker ret lav temperatur, 15-18°C. Efter centralvarmens indførel­se er dyrkningen af alpeviol gået bety­deligt tilbage. Temperaturen i rumme­ne er for høj til, at blomsterne kan holde ret længe. Blomsterknopperne udvikles desuden dårligt i den høje temperatur. Når der vandes, bør man undgå at vande direkte på knolden, fordi den let bliver angrebet af forrådnelsessygdomme, hvis den er våd. Det er bedst at vande i underskålen, såle­des at vandet suges op i potten. Når man fjerner visne blomster og blade samt blomster, der skal sættes i vand, bør man dreje stilken lidt, idet man fjerner den fra knolden. Ellers bliver der sår, som danner indgangsport for forskellige svampesygdomme. Der bør regelmæssigt tilføres næring. For me­gen næring kan medføre væksthæm­ning, og for lidt næring giver hurtigt symptorner på kvælstofmangel, der viser sig i form af lysegrønne til svagt violette farver på de yngste blade.

 

Formering: Alpeviol formeres ved hjælp af frø. Frøet spirer kun i mørke, så man må passe på, at der ikke kommer lys til under spiringen, der varer 4-6 uger. Der sås i en blanding af kompostjord og tørvemel. Spiringen går hurtigst ved 15-20°C og over 30°C. Under 10°C sker der slet ingen spiring. Når planterne er kommet op, begyn­der man straks at vande med en svag næringsopløsning, og temperaturen holdes så lavt som muligt, 16-18°C.

Om vinteren må temperaturen gerne nå ned på 12-14°C.

 

Sygdomme og skadedyr: Hvis jorden er for fugtig, kan rødderne angribes af forskellige svampesygdomme, som f. eks. Cylindrocarpon spp. Thielavio­psis spp. og Fusarium spp. Hvis rødder­ne angribes kraftigt af disse svampe, dør de, og bladene bliver slappe og gule. Blomster og blade angribes af gråskimmel, der forårsages af svampen Botrytis cinerea, hvis planten er for fugtig. Ved angreb af gråskimmel dan­nes små brune pletter på blomsterne, og stilkene bliver brune og rådne med en grå, lådden svampebelægning. Man kan forsøge at bekæmpe svampeangrebene ved hjælp af midler, der f.eks. indeholder thiram. Der er flere skadedyr, der angriber alpeviol. Her kan nævnes begoniathrips, hvis angreb for­årsager forkrøblede blade med korkag­tige striber, og cyclamen-miden (Tetra­nychus pallidus), som giver forkrøble­de og indadbøjede blade. Blomsterne bliver misdannede og åbner sig måske slet ikke. Bekæmpelse af disse skadedyr kan forsøges med Lindanholdige midler.

 

Alpeviol i haven: De arter, der anven­des i haven, stammer især fra Middel­havsområdet, Mellemeuropa og Lille­asien. Man kan have både forårs- og efterårsblomstrende alpevioler i ha­ven, og til det brug findes en række arter, hvoraf her kun nævnes nogle få stykker.

 

Forårsblomstrende: Af forårsblom­strende arter kan nævnes Cyclamen coum, der findes i Kaukasus, Taurus­bjergene, Armenien, Libanon, Græ­kenland og Tyrkiet. Knoldene er ikke mere end i gennemsnit. Rødder­ne udvikles fra centrum af knolden. Bladene er for det meste æg- til nyre­formede, skinnende grønne med ned­sænkede bladnerver. Blomsterne er små og karminrøde til hvide. De frem­kommer i februar-marts. I tidens løb har denne art udviklet sig, så man har været nødt til at foretage en opdeling i underarter, ssp., nemlig Cyclamen coum spp. alpinum, der findes i det sydlige oprindelsesområde, Cydamen coum spp. hiemale, der findes i det vestlige oprindelsesområde, og Cyda­men coum spp. caucasicum, der findes i det østlige oprindelsesområde.

 

Af efterårsblomstrende arter kan næv­nes Cydamen cilicicum, der stammer fra Lilleasien. Knolden er ikke mere end 4 cm i gennemsnit. Bladene er runde til hjerteformede med sølvhvide tegninger. Blomsterne er rosafarvede med et mørkere »øje«, og de fremkommer i august-oktober. Planten er ikke fuldt hårdfør og bør vinterdækkes eller dyrkes i koldhus. Cyclamen pur­purascens stammer fra Mellemeuropas bjergområder: Schweiz, østrig, Jugoslavien, hvor den gror på kalkholdig, stenet jord i løvskove og buskadser. Bladene er nyreformede til hjertefor­mede med mørkegrønne oversider forsynet med sølvhvide tegninger. Under­siden er for det meste violet. Bladene forbliver grønne om vinteren. Knolden er forsynet med rødder langs hele yderkanten. De karminrøde, velduf­tende blomster fremkommer i august-­oktober. Cyclamen purpurascens er den eneste art, som er fuldstændig hårdfør hos os.

 

Kultur: Planterne kræver en ret fugtig jord med godt dræn, for at planterne ikke kommer til at stå for fugtigt om vinteren. Hvis de får lov at stå længe på samme sted, blomstrer de rigere for hvert år. I svær jord lægges knoldene ca. 2 cm dybt og i lettere og tør jord ca. 4 cm dybt. Knoldene bør ikke lægges senere end oktober.

 

Formering: Alpeviol formeres ved så­ning, og man kan enten så frøet lige efter modningen, eller man kan lade planten selv klare det. Det sker ved, at frøkapslerne under modningsproces­sen trykker sig ned i jorden, hvorved frøene sås.

 

Kraftig potteplante af alpeviol (Cyclamen).

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (130 stemmer)
Siden er blevet set 31.927 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
216122-12-2013 17:08:02 Ruth Elith O'Neil
Har fået en smuk hvid cyclamen her til Jul. Den har krøllede blomster. Hang helt nede i morges men rettede sig helt op jo mere lyst det blev. "Sover" den om natten. Hvad hedder den. TAK
216222-09-2013 01:33:14 Karen Sørensen
jeg har haft en kæmpeknold som satte nogen små lyserøde alpevioler og senere blade men den gik ud ved en flytning og nu vil jeg gerne have en magen til men hvor får jeg fat i sådan en fyr og hvad hedder den. Den lignede mest en kæmpekartoffel og skulle sprøjtes med vand et par gange om ugen.
216331-03-2013 01:02:28 Dorthe L. Jacobsen
Flot beskrivelse af denne smukke plante.Jeg har en fin gammel alpeviol ( Cyclamen), der sidst i April fylder 27 år!. Den står i mit køkken i vinduet mod nord ( samme plads alle årene), og har aldrig mere end end 14 grader. Den har fået skiftet potte 3 gange. For 3 år siden lignede den en der ville dø, men langt om længe fik jeg liv i den igen.
216420-03-2013 09:04:29 Tove
Glemte jo faktisk at skrive om, at min knold blev superflot med helt vildt mange blomster. Den fyldte hele glasset med blomster. SÅ nej nej Nick - den var god nok - du vidste bare ikke man kunne det....haha...*SMIL* Gad vide om man kan sætte billeder ind.....?
216519-03-2013 14:28:39 alex pedersen
Hej Kan du fortælle om kronbladene er giftige for en lille hund. Vores har spist et lille stykke af en hvidblomstret med spættede grønne blade. V.v.h. Alex Pedersen
216603-11-2012 13:57:46 Jane Vestrup
Hej Nick Bare du ikke selv er en knold, så tag du hellere at passe på, at dit hoved ikke ender som mos.
216702-11-2012 20:52:16 Susan Odgaard
Min alpeviol har fået nogle runde kapsel lignende ting der hvor blomsten sad. Det må jo så være frøene, men skal de tørre før såning eller hvad..?
216827-10-2012 21:46:49 Nick
Hej Tove - er du sikker på at ikke har købt en selleriknold, som du kan lave sellerimos af :-)
216927-10-2012 20:05:06 Tove
Hej. Jeg har købt en knold i brugsen - der står den kan gro uden jord og de har lagt den i et glas med bast og mos.....men skal den ikke have vand?? Den er 15 cm i omkreds og man kan godt se små spirer i overfladen. De lå bare i en kasse uden noget....?! Tove
217013-10-2012 10:33:03 simon philipsen
jeg syntes at alpevioler er meget smukke og vil gerne have dem til at stå længe så derfor var jeg her på siden, jeg fik nogle i august sidste år dem har jeg endnu, men de gider ikke blomstre, jeg købte en for 1 uge siden den er allerede ved at gå sin vej, men her på siden har jeg set hvad jeg har gjort forkert. tusind tak.
217105-09-2012 16:57:21 carl justesen
min kone hilser og siger tak.
217203-04-2012 20:09:26 Lene
Jeg har en alpeviol, som er mindst 8 år gammel. Den bor i vestvendt veluxvindue i badeværelset på 1. sal. Den trives fint her og har næsten blomster hele året. Dog var det lidt hårdt sidste vinter, da vinduet stod åbent i hårdt frostvejr. Den blev svedet af frosten, men kom igen. Nu har den sat frø og jeg glæder mig til hvis det kan lykkes at få dem til at spire.
217326-11-2011 18:15:27 lone
Jeg har 2 planter fra sidste år, de stortrives. Jeg vander dem en gang ugentligt ved at sætte dem i en balje vand og lade dem suge hvad de kan på ca et kvarter. Om når tmp bliver for høj sætter jeg dem i mit kølige soveværelse. Nu har den ene sat 2/3 små grønne blade lige under blomsten på 2 stilke, er der nogen der ved hvad jeg skal gøre ved dem?
217426-11-2011 16:46:50 Jane Vestrup
Hej.
Ja, Alpevioler er smukke, men jeg kan bare ikke holde dem. Den sidste jeg havde, holdt sørme lidt længere end de plejer, men som regel begynder de at falde og få brunlige blade efter få dage til trods for, at jeg vander i underskål. Jeg forstår det ikke og fatter ikke de mennesker der kan få dem til at komme igen og igen, jeg ville gerne vide hvordan. Jo, vi har det ret varmt i vores hus, og det er så, efter at have læst om pasning af blomsten, det eneste jeg kan komme på hvorfor det gør det svært at holde den pæn andet end et par dage eller 5. Ved noget hvorfor ellers+
217506-04-2011 10:06:43 lone
jeg har flyttet mine ind i soveværelset i håb om at de overlever sommeren da der altid er køligt
217630-03-2011 16:09:55 lone
super dejlig plante har 2 der på nuværende tid blomstret i 5 mdr. Vil gerne give 6 stjerner.
217716-02-2011 14:47:03 Orla Duelund
Har haft fire stk i 8 uger og er meget glad for dem. Dog gruer jeg lidt for sommeren. Måske skal de stå ude på nordsiden af huset i kummer
217806-12-2010 08:53:35 Hanne Christine Iburg Buchardt
Tak for en udmærket beskrivelse. Jeg vil gerne give 6 stjerner.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her