Logo

Bægerbregne - Cystopteris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bægerbregne - Cystopteris 

Bægerbregne har sit danske navn efter det bægerformede slør, som dækker sporehushobene på løvbladenes bagsi­de. Det botaniske navn betyder »blæ­rebregne«, fordi man opfatter slørets form som blæreagtig. Et gammelt dansk navn for denne bregne er »skør­bregne«, idet plantens blade er meget skøre og let knækker. Bladene er fint fjersnitdelte og kommer tidligt frem om foråret. Til gengæld visner de alle­rede tidligt på eftersommeren. De fle­ste arter er lave planter, som i deres hjemlande gror i kølige bjergegne.

 

Bægerbregne (Cystopteris fragilis) vokser bedst på nordsiden af et stengærde, her i selskab med rundfinnet mangeløv (Asplenium trichomanes).

 

Arter:

Alpebægerbregne (Cystopteris fragilis) har en kort, krybende rodstok og lysegrønne, mange gange fjersnit­delte blade. Den findes i forskellige former udbredt over store dele af ver­den, i bjergegne ofte oppe i flere tusind m's højde over havet.

 

Bjerg-bægerbregne (Cystopteris monta­na) har en tynd rodstok, som hurtigt breder sig til alle sider. Den har lange bladstilke, der er længere end bladfla­derne. Bladene er kniplingsagtigt fin­delte med trekantet omrids.

 

Bulbil-bægerbregne (Cystopteris bulbi­fera) har meget elegante, sart lysegrøn­ne, 3-4 gange fjersnitdelte blade med rødlige stilke. Bladene er ret store og lancetformede. De kan blive 50 cm lange og 10 cm brede. På undersiden af bladene dannes små bulbiller eller yngleknopper på størrelse med små ærter. De falder efterhånden ned på jorden, hvor de overvintrer for næste forår at udvikles til små bregneplanter. Hvis man flytter moderplanten hen til en ny vokseplads, vil der altid komme nye bægerbregner frem på det oprindelige voksested, udviklet af de nedfaldne bulbiller. Denne bægerbregne kan an­vendes som en god bundplante, der hurtigt kan dække et stykke »skov­bund« i haven.

 

Dyrkning: Bægerbregne trives bedst i let skygge, gerne mellem sten og i klipperevner , hvor der er tilstrækkelig fugtighed.

 

Anvendelse: Bundplante på skyggeful­de steder, bedst i noget kalkholdig jord. På nordsiden af stengærder og knækflisemure er bægerbregnen veleg­net; blot må man huske, at den visner ned tidligt om efteråret. Den bør dog ikke skæres tilbage før om foråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.429 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her