Logo

Daglilje - Hemerocallis hybrida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Daglilje - Hemerocallis hybrida

Dagliljens blomsterstængler bærer mange knopper, men kun en enkelt blomst er udsprungen ad gangen, og blomsten holder kun en dag. Det har givet anledning både til det danske og det botaniske navn (græsk hemerokal­lis=dagens skønhed). Planten hører til liljefamilien, men i stedet for et løg har den en kort rodstok, hvorfra de buede grundblade skyder frem i to rækker meget tidligt om foråret. På den tid er bladene sart gulgrønne. Blomster­stænglerne kan blive omkring 1 m høje og bærer en halvskærmagtig blomster­stand. Blomsterne er tragtformede og ofte meget vellugtende. Blomstringsti­den er lang, fra maj til august.

 

Selvom hver blomst kun holder en enkelt dag, er daglilje en glimrende snitblomst med nye knopper, der springer ud hver dag.

 

Vækstkrav: Daglilje er en kraftigtvok­sende staude, der ofte breder sig på bekostning af naboplanterne i bedet. Den trives bedst i muldrig, fugtig jord. I sol blomstrer den bedst, og i halv­skygge fremmes udviklingen af blade­ne. Den er fuldstændig hårdfør og kræver hverken læ eller vinterdækning.

 

Pleje: Daglilje formeres ved deling af de gamle blokke. For at fremme blom­stringen er det klogt at dele planterne mindst hvert tredje år. Det er bedst at foretage delingen tidligt om foråret; men planterne tager sjældent skade af opgravning og deling senere på som­meren. På meget tør jord kan vanding blive nødvendig, men ellers kræver dagliljen ingen særlig pleje. Stænglerne er så stive, at de ikke behøver opbin­ding. De afblomstrede kronblade fal­der af, så afpudsning af visne blomster er unødvendig. Hvis de giver for få blomster, er årsagen i reglen, at plan­ten trives for godt. Hvis man sulter den (ingen gødning!), vil den hurtigt reage­re ved at give flere blomster. Den visne top afskæres tidligt om foråret, inden de nye skud kommer frem.

 

Anvendelse: Dagliljen er velegnet i store staudebede, hvor den får lov at brede sig. Den kan også anvendes som solitærplante i græs, i blomsterengen eller ved kanten af et vandparti. Blom­sterne er gode snitblomster , og flere af de nye sorter har mere end en blomst om dagen. I staudebedet kan daglilje plantes sammen med foldblad, jakobs­stige og lupin. I mosebedet og ved vandkanten vil hjortetrøst, kattehale og nøkketunge være gode naboplanter.

 

Arter: En række arter af daglilje kan købes i staudeplanteskolerne.

Hemerocallis citrina er 80 cm høj og har citrongule blomster i juli-august.

Hemerocallis fulva er ligeledes 80 cm høj og har orangerøde blomster i juni-juli.

Hemerocallis lilio-asphodelus, 70 cm høj, har citrongule blomster i juni-juli. Hemerocallis middendorffii bliver kun 60 cm høj. Den har orangegule blom­ster fra maj til juli og en efterblom­string i september.

 

Af daglilje findes en lang række sorter med farver fra sart citrongult til dybe rødbrune nuancer.

 

Daglilje er en af vore nemmeste stauder, men den kræver god plads.

 

Sorter: Planteskoler og planteforædle­re har udført et stort krydsningsarbej­de, som har resulteret i en række gode sorter: 'Cornet' , 100 cm, gul/lysebrun; 'Earliana', 80 cm, orangegul; 'Fairy Juwel', 100 cm, rosa; 'I.S. Gayner', 90 cm, guldgul; 'Mary Guenther', 90 cm, orangerød; 'Revolute', 90 cm, orangegul; 'Vesper', 90 cm, guldgul.

Alle de nævnte sorter blomstrer i juli-august, men kan remontere (blomstre påny) i september.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (21 stemmer)
Siden er blevet set 10.570 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
194802-08-2010 20:06:56 anna frandsen
Hej kan Dagliljen blive i krukken vinteren over.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her