Logo

Fjerbusk - Aruncus dioicus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fjerbusk - Aruncus dioicus

Aruncus betyder gedeskæg, men det danske navn fjerbusk er nok så festligt og betegnende for blomsterstandens udseende. Fjerbusk har kraftige, stive stængler, som kan blive indtil høje. Bladene er tredobbelt finnede, og blomsterne er samlet i tætforgrenede stande. Der findes både hanplanter og hunplanter, af hvilke hanplanterne har de største og mest prangende blomster­aks. Blomstringen finder sted i juni-ju­li og varer over en måned. Efter af­blomstringen drysser de hvide blom­ster af, og blomsterstandene bør skæ­res af lige over de første grønne løvbla­de. Frugterne indeholder den giftige blåsyre.

 

Fjerbusk (Aruncus dioicus) er en statelig staude, som kræver god plads.

 

Vækstkrav: Fjerbusk trives på enhver næringsrig havejord. Den er en meget holdbar plante, som kommer igen på samme sted i en meget lang årrække. Kort før år 1900 var fjerbusk en mode­plante, og i gamle haver fra den tid kan man stadig finde overlevende eksem­plarer. Den kræver en del fugtighed, men stiller ellers ingen særlige krav til voksestedet.

 

Pleje: Fjerbusk formeres let ved deling af ældre planter. Rodklumpen er fast, og i reglen må man tage en spade til hjælp ved delingen. Formering ved frøudsæd kan også lade sig gøre. Den bedste tid for deling samt for plantning er  september. De stive stilke behøver ingen opbinding, men afpudsning af visne blomsterstande er nødvendig, for at planten ikke skal få et sjusket udse­ende. I øvrigt holder løvet sig frisk­grønt til langt hen i oktober.

 

Anvendelse: Fjerbusk kan anvendes i grupper i større staudebede, ved bred­den af et vandbassin eller under letlø­vede træer. Den kan have en fin virk­ning som solitærstaude på plænen eller i atriumhaven. Som naboplanter kan man vælge pæoner, rosenkrave og lupi­ner. Som snitblomst er fjerbusk ueg­net, fordi småblomsterne meget hur­tigt drysser.

 

Fjerbusk gør sig glimrende op ad en plantemur med sine lyse, lette blomster.

 

I en lille bitte have er der sjældent plads til et broget staudebed. I stedet kan man vælge solitærstauder, hvor hver enkelt staude har sit eget bed, så de kan betragtes fra alle sider. De bedste solitærstauder er foruden fjerbusk: akantus, diktam, foldblad, kleopatras nål, palmelilje, pilbladet solsikke og raketblomst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (35 stemmer)
Siden er blevet set 13.923 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
145003-12-2010 15:52:30 Vibeke Vogt Jørgensen
Fjerbusk er en meget smuk busk, dog skal den have "livrem" på, da vores står tæt ved havegangen og der altid kommer et kraftigt regnvejr midt i blomstringen og slår de lange stilke omkuld.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her