Logo

Hanesporetjørn - Crataegus crus-galli

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hanesporetjørn - Crataegus crus-galli

Hanesporetjørn er forsynet med krafti­ge, indtil 8 cm lange, spidse, glinsende brune torne, som har givet planten både det danske og det botaniske navn (crus-galli = haneben). Den udvikles til en kraftig og bred busk eller et lille træ med meget tæt forgrening. Bladene er store, blanke og læderagtige og har om efteråret en pragtfuld orange eller skarlagenrød høstfarve. Blomstringen finder sted i maj eller begyndelsen af juni; den enkelte blomst er 1,5 cm i tværsnit og har en ram, lidt ubehagelig lugt. Blomsterne er samlet i halvskær­me. Frugterne er matrøde; de modner i oktober og sidder længe på buskene.

 

Vækstkrav: Som de øvrige tjørnearter stiller hanesporetjørn ikke særlige krav til klima og jordbund, men trives næ­sten overalt.

 

Pleje: Formeres ved frøudsæd om ef­teråret eller, efter vinteropbevaring af frøet i fugtigt sand, det følgende forår. Da væksten er bred og kraftig, bør buskene allerede fra begyndelsen have god indbyrdes afstand, gerne 4-6 m. Ved opstamning kan man forme plan­terne som små stammetræer, der udvikler en flad, akacielignende krone; ellers bør man ikke foretage indgreb med kniv eller saks, som kun fremmer udviklingen af en mængde vanris. Ef­ter bortskæring af større grene bør sårene straks smøres med et sårmiddel.

 

Hanespore­tjørn ( Crataegus crus-galli) har matrøde frugter af stor holdbarhed.

 

Anvendelse: Hanesporetjørn er for voldsom til den lille have; den passer bedst i større haver og parker. I fritids­haven er den en velegnet plante, der giver gode redemuligheder for fuglene. Denne tjørneart bør dog ikke plantes i anlæg ved skoler og børnehaver, da dens kraftige torne er farlige for legen­de børn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,7 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.495 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her