Logo

Hejre - Bromus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hejre - Bromus

Plantenavnet hejre er beslægtet med det norske ord hagr = hestehår og hentyder til de lange, børsteagtige stakke på avnerne. Hejre-arterne er en- eller flerårige græsser, af hvilke nogle er vildtvoksende i Danmark; andre anvendes som prydgræs. Det er såkaldte topgræsser med mangeblom­strede småaks på lange topgrene. De ligner til forveksling blomsterne hos svingelslægten, men kendes fra denne ved at have bladskeder med sammen­voksede rande, mens svingel har åbne bladskeder.

 

Vækstkrav: Som de fleste græsarter stiller hejre ikke større fordringer til klima og jordbund, men trives i både sol og halvskygge og på de fleste jord­typer. De bryder sig dog ikke om alt for fugtig jord.

 

Formering: Hejre formeres ved frøud­sæd efter frømodning eller om foråret. De flerårige typer formeres ved deling af ældre planter.

 

Anvendelse: I haven anvendes hejre især i snitbedet. Blomsterstandene kan indgå i sommerbuketter og de tørrede blomsterstande i buketter og dekorati­oner med evighedsblomster.

Prydgræsser til afskæring og tørring sås i snitbedet tidligt forår i let, veldrænet, ikke for næringsrig jord i fuld sol. Frøstængler til tørring høstes, før frøene modner. Stråene bindes i buketter og hænges med toppen nedad på et skyggefuldt sted i træk.

 

Aksene af hejre (Bromus) er meget dekorative i tørret stand.

 

Arter:

Agerhejre (Bromus arvensis) er et grågrønt, enårigt græs med 30-100 cm høje strå. Den topformede blomsterstand har tynde sidegrene med mange småaks. Arten stammer fra stepperne i Ukraine og Asien og findes af og til som markukrudt her i landet.

 

Gold hejre (Bromus sterilis) er enårig med 25-70 cm høje strå. Trods navnet danner planten spiredygtigt frø; ordet gold hentyder blot til, at frøene er hårde, tynde og uanvendelige som fo­derkorn. Gold hejre findes især langs veje og jernbaner og trives kun på åbne arealer, hvor den ikke kvæles af kraftigere, flerårige græsser. Småakse­ne er smukt violette.

 

Opret hejre (Bromus erectus) er fler­årig med oprette, indtil 120 cm høje strå. I Mellemeuropa er opret hejre karakterplante på græsklædte, kalkrige bakker; i Danmark findes den mange steder på strandklinter og bakkeskræn­ter.

 

Rughejre (Bromus secalinus) er enårig med indtil meterhøje strå. Småaksene er gulgrønne under blomstringen. Ved frugtmodningen rulles avnerne ind om­kring kornene, og når toppen bevæges af vinden, frembringerde modne små­aks en mærkelig raslende iyd. Rughej­re var tidligere et almindeligt ukrudt i rugmarker, men er efter indførelse af moderne dyrkningsmetoder næsten helt udryddet. Smuk til afskæring og tørring.

 

Sildig skovhejre (Bromus ramosus) er et flerårigt skov græs , hvis 50-200 cm høje strå vokser i tætte tuer. Toppen er indtil 30 cm lang og har udstående, nikkende grene med mange småaks. Den findes især på næringsrig muld­bund i bøgeskove. Den kan derfor anbefales til anvendelse i skovbunden i en naturhave eller landbohave. For­trinligt snitgræs.

 

Sitregræs (Bromus briziformis) er en enårig hejre-art, som kan minde om hjertegræs (Briza media). Den bliver 50 cm høj med slanke strå og linjefor­mede blade. Velegnet i skovbunden, i større busketter og i snitbedet.

 

Hejre kan også være en fugl eller et nedladende ord om en bestemmende dame (i ældre tider fx en skolefrøken/læreinde).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.340 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1229409-07-2018 11:17:09 haveABC
dorrit_toftekaer@hotmail.com
1229309-07-2018 09:33:41 Dorrit toftekær
Hej alle jeg er meget interesseret i frø af bromus ramosus ( skovhejre) da jeg laver blomstermedicin ( efter Bachs metode) og ikke kan finde den i naturen. Ved nogle hvor jeg kan købe frø? Med venlig hilsen dorrit toftekær PS min mail må gerne vises på citer

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her