Logo

Hortensia - Hydrangea macrophylla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ude i haven kan hortensia blive en stor busk på et lunt sted med læ. Der findes dog mange arter af hortensia, der egner sig bedre som haveplanter, end dem man bruger som stueplanter.

Hortensia findes nu i flere rosa nuancer. Blomsterfarven er både afhængig af jordbunden, og af sorten. Den blomstrer gerne hele sommeren, blot den får rigeligt med vand, men det er ikke så let at få den til at overvintre indendørs. Det går ofte lettere ude i haven.

Fra 1766 til 1769 gennemførte kaptajn Bougainville som den første franskmand en jordomsejling, og i 1768 var han i Japan. Om bord på skibet var også botanikeren Commerson og hans assistent, en ung mand, der kaldte sig Barré. På et tidspunkt afsløredes det, at assistenten i virkeligheden var en kvinde, og hun hed Hortense.

I Kina og Japan havde man i mange århundreder dyrket en smukt blomstrende busk, der var ukendt i Europa. Det blev Commerson, der kom til at navngive den, og han opkaldte den efter sin assistent. Hortensia dyrkes i stuen først og fremmest for sine store, næsten kugleformede, farvede blomsterstande, men der findes adskillige arter og underarter, som kan dyrkes i haven.

Artikel billede

Blomsterne: rosa, hvide eller blå

Hortensia har to slags blomster. Nogle er hvide eller gullige, og de er i reglen »fertile«, det vil sige, at de kan sætte frø. Andre er »sterile« og kan altså ikke sætte frø, men de er til gengæld blå eller rosa - sjældnere hvide. Det er jorden, der er afgørende for blomsterfarven. Hortensia bi iver blå, hvis jordbunden har sur reaktion og indeholder en passende mængde aluminiumsalte. Vil man derfor have sine hortensia blå, skal man tilføre rigeligt med tørvemuld og gerne en anelse aluminiumsulfat. På kalkholdig jord bliver blomsterne rosa eller hvide. Arveanlæggene betyder dog også en del, og derfor har man fremavlet sorter, som fortrinsvis giver blå, rosa eller hvide blomster. Det er ikke altid så ligetil at få en hortensia til at skifte farve, og det er heller ikke let at overvintre den. Efter afblomstringen om efteråret skæres den hårdt tilbage og skal derefter stå køligt, gerne ved 5-6°C. Har man en have, er det næsten lettest at overvintre den udendørs på et lunt sted i læ for blæsten. Den skal også beskyttes mod den værste vinterkulde og tåler heller ikke alt for skarp sol. Til gengæld skal den have rigeligt med vand i vækstperioden - både ude og inde.

Hortensia kan formeres ved stiklinger, som skæres af de nye, urteagtige skud i juni. Sæt dem i vand i en mørktfarvet vase på et lunt sted. Når de har dannet gode rødder, plantes de i standardjord med tørvemuld, og om efteråret kan de udplantes i haven.

Om foråret kan man købe blomstrende hortensia hos blomsterhandleren. Det er en god stueplante, som fylder godt og holder længe, når den blot vandes regelmæssigt.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

En potte med hortensia må gerne stå i en urtepotteskjuler, hvor der altid kan stå lidt vand i bunden. I varmt vejr må man undertiden vande et par gange om dagen. Brug altid tempereret vand, og til blå hortensier kun afkalket vand. Hvis en hortensia kommer til at hænge på grund af udtørring, er den svær at redde. I vækstperioden fra apri I ti I august må hortensia gerne få flydende gødning en gang om ugen. Man kan skifte mellem en blandingsgødning, som indeholder mikronæringsstoffer og ren ammoniumsulfat, som man kan købe på apoteket. Det sidstnævnte holder jorden sur, og man behøver kun at bruge 1 eller 2 gram pr. liter vand.

Artikel billede Lys og temperatur

Hortensia skal stå lyst og køligt. Den tåler ikke skarp sol, og om sommeren skal den helst stå ved 16-18°C, om vinteren ved5-6°C.

Artikel billede Jord og omplantning

Man kan omplante hortensia om foråret, inden den rigtig kommer i vækst, men ofte vil det være bedst at plante den ud i haven efter afblomstringen. Pottejorden kan være en porøs, sandblandet standardjord med tørvemuld.

Artikel billede

Ude i haven kan hortensia blive en stor busk på et lunt sted med læ. Der findes dog mange arter af hortensia, der egner sig bedre som haveplanter, end dem man bruger som stueplanter.

 

Artikel billede

Hjemsted: Japan.

 

Vækstform: Delvis træagtig busk.

 

Blade: Ovale, tandede, med tydelige årer.

 

Blomster: Mange flade småblomster samlet store, halvkugleformede hoveder. Farver varierer fra hvidt over rosa og rødt til blåt.

 

Anvendelse: Dekorationsplante.

 

Pasning: Vandes og gødes rigeligt med sur gødning. Kan klare sig i kølige rum. Tåler ikke stærk sol. Kan trives udendørs efter afblomstring og indtil frosten nærmer sig, derefter indsættes planterne i et køligt, men frostfrit rum, hvor bladene kan falde af. Fremdrivning af blomster foregår på et lyst og lunt (15°C) sted fra januar. Det kan være nødvendigt at opbinde Hydrangea. Planten kan vækstretar­deres. Ompotning hvert år. Blåtoning af blomster ved hjælp af aluminium sulfat (alun) tilsætning til jorden (1 teske pr. potte).

 

Jord: Sphagnum.

 

Formering: Stiklinger om foråret eller sommeren.

 

Problemer: Meldug, rodbrand, rødt spind.

 

Sorter:

- 'Bodensee' - rosa

- 'Høyrli' - hvid

- 'Immaculata' - rent hvid

- 'Lav Blå' - let at blåfarve, kompakt vækst

- 'Niedersachsen' (foto nederst) - purpur eller lyserød

- 'Sibylla' - rød.

 

Artikel billede

Hydrangeax rnacrophylla 'Niedersachsen'.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (39 stemmer)
Siden er blevet set 16.800 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
187520-08-2014 09:19:30 Kirsten bender
Stillinger fra hortensiaen, hvor meget skal jeg klippe af toppen? Mvh Kirsten
187606-06-2013 17:40:43 Marie-Louise Hoya Schiøler
Jeg har en hortensia i en stor krukke på terrassen. Nu er den nogle år gammel og har fyldt krukken helt ud med rødder. Hvad gør jeg? kan man trimme rødderne? eller er det bedst at plante den ud i haven?
187706-06-2013 08:36:42 inge-lise
Hvordan kommer man af med meldug?
187821-08-2012 21:33:19 Nick
Jeg synes at du skal prøve og lade os vide resultatet.
187920-08-2012 14:10:29 Pia Kristensen
Ja det var selvfølgelig et tastefejl, jeg mente: hvis børn spiser af den.... er det giftigt?
188020-08-2012 12:19:46 Nick
Det må være en meget stor Hortensia, at den ligefrem spiser børn.
188120-08-2012 11:56:08 Pia Kristensen
Er Hortensia giftig ( hvis børn spises af den)?
188202-06-2010 20:17:39 Poul
Fabelagtig plante...

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her