Logo

Japanlygte - Abutilon megapotamicum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Japanlygte - Abutilon megapotamicum

Japanlygte er hjemmehørende i Syda­merika. Den tilhører planteslægten Abutilon, der overvejende er buske med stilkede blade og blomster. Det er typisk, at blomsternes krone er sam­menvokset med støvdragerne, der dan­ner et rør. Det hele afkastes samtidig, når blomstringen er afsluttet. Japanlygte er en spinkel busk med lange, overhængende grene og æg­hjerteformede, tilspidsede blade. Blomsterne er hængende og har et oppustet, mørkt purpurfarvet bæger, der er ca. halvt så langt som den gule krone.

 

Japanlygte (Abutilon megapotamicum) skal have meget vand og gødning for at blomstre rigt.

 

Pleje: Japanlygte skal have så meget lys som muligt, og større planter kan tåle direkte sol. Man kan stille planter­ne udenfor om sommeren, idet de ikke er særlig varmekrævende, men de må tages ind før den første nattefrost. I blomstringsperioden kræver de meget vand og næring. Om vinteren reduce­res vandtilførslen noget; men først når blomstringen er afsluttet, ophører man med at tilføre næring. Jorden kan bestå af enhedsjord. Om vinteren kan tem­peraturen sænkes til 10-12°C, uden at planten tager skade. Samtidig må jor­den gerne tørre næsten ud, og der tilføres ingen næring. Hvert forår pot­tes planterne om i ikke for store pot­ter. Efter ompotningen kan toppen knibes, så der udvikles mange kraftige årsskud med blomsterknopper. Den afknebne skudspids kan bruges som stikkemateriale.

 

Formering: Som stikkemateriale kan både top- og ledstiklinger bruges. Der kan stikkes hele året; men det bedste resultat opnås ved stikning i den lyse årstid. Som stikkesubstrat kan man bruge en spagnumblanding eller en­hedsjord. Efter stikningen holdes tem­peraturen på ca. 20°C; for at holde stor luftfugtighed kan stiklingerne dækkes med plastic. Temperaturen på 20°C kan f.eks. opnås ved, at stiklingekas­sen anbringes på en radiator. Ved gode betingelser varer det normalt 14 dage, før stiklingerne har slået rod. Når roden er udviklet og planten er be­gyndt at danne nye skud, kan den pottes.

 

Andre arter: Af Abutilon findes andre buskformede arter, der dyrkes i stuer og vinterhaver. De bærer det danske navn klokketræ (se denne artikel).

 

Japanlygte (Abutilon megapotamicum) har elegante, hængende blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 9.941 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
275131-10-2010 12:14:21 Leif Steenberg
Japanlygte er flere slags planter. F.eks. denne her viste stueplante - efter danske forhold stueplante. Men også "Jødekirsebær bliver kaldt for Japanlygte. Personligt kan jeg bedst lide dette navn. Men hvilken plante fik først dette navn? Jødekirsebær er jo også i familie med ananaskirsebær. Ananaskirsebæret ligner nøjagtigt Jødekirsebæret. Men det sidste er ikke godt at spise.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her