Logo

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Julestjerne er hjemmehørende i Mexi­co, men dyrkes som prydbusk overalt i tropiske og subtropiske egne. Som medlem af vortemælkfamilien indehol­der alle plantedele mælkesaft. Bladene er spredte, ægformede, svagt bugtet­lappede til næsten helrandede. Mod skudspidsen sidder bladene tæt sam­men; de bliver her lancetformede og skarlagenrøde og kaldes brakteer; de sidder umiddelbart under og omgiver de små, uanselige gulgrønne blomster. Hvor julestjerne er hjemmehørende, bliver den 3-4 m høj, men i kultur bliver den ikke mere end 1 m høj. De planter, man køber, er ikke nær så høje; man begrænser deres højde ved hjælp af kemiske midler. Julestjernes egentlige blomster holder ikke ret længe, mens brakteerne er meget holdba­re og ofte bliver siddende, selv efter at planten har tabt de øvrige blade. Der findes en lang række sorter med skarlagenrøde brakteer , ligesom der er frem­elsket sorter med hvide og lyserøde brakteer, f.eks. 'Paul Mikkelsen' og 'Anette Hegg' (mørkerøde), 'Mikkel­pink' og 'Mikkeldawn' (lyserøde) og 'White Ecke' (hvid). Der findes også julestjerner, der bruges til afskæring, selvom man kun sjældent ser afskårne julestjerner i Danmark.

 

Julestjerne er en meget populær blomst ved juletid, og man kan se den med brakteer i forskellige farver.

 

Pleje: Julestjerne gror bedst, når den står lyst og ved normal stuetempera­tur. Pottejorden kan være en spagnum­standardjord. Man vander regelmæs­sigt, om vinteren uden næringstilførsel, mens man om sommeren tilfører næ­ring ved hver vanding. I perioden efter blomstringen vandes mindre; men jor­den må ikke tørre helt ud. I vækstpe­rioden er det godt at overbruse plan­ten. Om sommeren kan julestjerne stå ude. Hvis man sørger for, at planten ikke står i lys mere end 10 timer i døgnet i 4 uger, kan man få den til at blomstre på alle tider af året; men kommer der blot en lille smule lys til planten i løbet af de 14 timers mørke, den kræver, bliver der slet ikke nogen blomstring. Efter blomstringen kan ju­lestjerne skæres tilbage, så der er ca. 15 cm tilbage af stænglerne.

 

Formering: Julestjerne formeres ved stiklinger. Stiklingerne skal have bla­de. Ved skæringen »bløder« de; for at standse dette lægger man dem i lun­kent, rent vand. Temperaturen i for­meringsperioden skal helst være 22-24°C, og for at holde tilstrækkelig høj luftfugtighed kan man dække stikkebe­det med et telt af plastic. Teltet fjer­nes, når stiklingerne har slået rod.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (31 stemmer)
Siden er blevet set 8.943 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
294924-08-2013 10:59:29 Max Nielsen
Lærerigt

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her