Logo

Kloakslam

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kloakslam 

Kloakslam er en organisk gødning, der ofte tilbydes til afhentningspris. Det er et affaldsprodukt, der produceres på de såkaldte kloakrenseanlæg, der ef­ter de nye miljølove fordres anlagt ved ethvert kloaksystem, før spildevandet må udledes i farvandene omkring Dan­mark.

I et rensningsanlæg ledes kloak­vandet ind i bundfældningstanke, hvor hovedparten af det organiske materia­le opsamles. Vandet ledes derefter over stenfiltre, hvor resten af det orga­niske stof nedbrydes af forskellige bak­terier, der sidder i den slimede belæg­ning på stenene. Slammet kan enten udrådnes i tanke eller udledes direkte på slam bede til tørring. Slammet inde­holder på dette tidspunkt stadig en stor del vand samt et næringsindhold, der for kvælstofs og fosforsyres vedkom­mende svarer til staldgødning, dvs. 0,5% kvælstof og 0,3% fosforsyre. Der findes til gengæld praktisk talt intet kalium i det. Det friske slam er dog problematisk, da det kan indeholde sygdomskim, æg af indvoldsorm, store mængder af frø, specielt tomatfrø, og det kan give jorden en dårlig og klæ­brig struktur. Det har også vist sig, at der forekommer ophobning af tungme­taller i slammet.

Af disse årsager vil det kun være hygiejnisk forsvarligt at benytte klo­akslam i skovområder og i mængder, der er så små, at grundvandet ikke forurenes, dvs. 5-10 t pr. ha. Nogle af slammets dårlige egenskaber kan dog ophæves, bl.a. ved kompostering sam­men med dagrenovation efter Danosy­stemet. Under komposteringen øde­lægges sygdomskim p.gr. af tempera­turpåvirkningen. Den færdige kompost kan anvendes i parker, haver og på golfbaner i en mængde på 20-30 t pr. ha. I USA tørres slam (sludge) i store roterende ovne, og slammet sælges som et granu­leret, sygdomsfrit produkt i fikse po­ser; det anvendes bl.a. som gødning til golfbaner.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.402 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her