Logo

Majs - Zea mays

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Majs - Zea mays

Majs er aldrig fundet som vildtvoksen­de; men artens hjemland er uden tvivl Mellemamerika, hvor den har været dyrket siden gammel tid. Inkaerne i Peru byggede store forrådskamre til opbevaring af majshøsten. og planten var almindeligt dyrket i Mexico og i dele af Nordamerika, da europæerne ankom til landet. Denne gamle kulturplante er rigt varieret, og de mange sorter er derfor inddelt i flere store hovedgrupper som bælgmajs, flint­majs, hestetandmajs, spidskorn-majs, stivelsemajs og sukkermajs. Sukker­majs, der har interesse for havebruget, dyrkes som køkkenurt, mens de øvrige varieteter, der også er vigtige nærings­planter, anvendes som foder til husdyr, til majsmel og meget andet. Planten spiller ingen større dyrkningsmæssig rolle her i landet; men i lange, varme somre kan udbyttet dog blive ganske pænt.

Majsplanten er enårig med en kraftig pælerod og lange, 3--6 cm brede blade. Højden er 1-2 m. Han- og hunblom­sterne sidder i adskilte stande; han­blomsterne er samlet i endestillede toppe, mens hunblomsterne er samlet i sidestillede stande, de såkaldte kolber, der er omgivet af tætsluttende højbla­de.

 

Den flerfarvede majsplante 'Quadricolor' er en smuk prydplante.

 

En umoden majskolbe.

 

Majskolbe med spisemodne kerner.

 

Vækstkrav: Frøet sås i drivhus i april eller på friland i maj. Planter fra driv­hus udplantes i slutningen af maj med afstanden 60 x 40 cm; omplantningen går mindst ud over planterne, dersom de inden er dyrket i jordpotter. Når

kolberne er veludviklede og næsten modne, afplukkes de og anvendes om­gående.

 

Sorter: 'Buttervee' er tidligt ydende. Kolberne er slanke og med lysegule kerner. 'Meny' er middel tidlig med store kolber. 'North Star F1' er tidlig og især egnet for det danske klima. 'Tastyvee' er sen med velsmagende kerner.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.108 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her