Logo

Malurt - Artemisia absinthium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Malurt - Artemisia absinthium

Malurt har fra gammel tid været an­vendt som lægeplante og krydderurt. I

store mængder er den skadelig. Af de ­tørrede blade og blomstrende toppe udvindes en æterisk olie, malurtdråber, der anvendes mod appetitløshed og mavesmerter. På tysk kaldes planten for Wermut, og den har især i

Sydeuropa gennem tiderne været brugt i vin og brændevin, hvorved bl.a. fås vermouth, absint og pernod. Det er især blade og knopper, der er aromati­ske og anvendes, og en enkelt gren i vin eller snaps i få dage giver en fin, bitter smag.

Malurt er en 80-120 cm høj staude eller halvbusk, der er sølvgrå af tiltryk­te hår; bladene er linje-lancetformede, flere gange fjersnitdelte og med butte afsnit. De mange kurvblomster er kortstilkede og er samlet i store, rigt­forgrenede toppe; blomsterne er gulli­ge. Planten er vildtvoksende i Europa og Asien.

 

Malurt er en dekorativ plante, der pynter i et staudebed.

 

Vækstkrav: Planten stiller ingen krav til jorden og er meget nøjsom. De aromatiske stoffer kommer bedst til deres ret, når planten vokser i fuld sol i en let, sandblandet jord.

 

Pleje: Formering ved frø sker i det tidlige forår, hvor frøet sås på bliveste­det; småplanterne udtyndes til ca. 40 cm's afstand. Formering kan også ske ved deling af ældre planter i det tidlige forår.

 

Anvendelse: Som krydderurt, i altan­kasse og staudebed. Tidligere anvend­tes den i folkemedicinen, udvortes mod opsvulmede fødder, indvortes mod mavebesvær m.m.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 10.309 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her