Logo

Mangel­sygdomme hos planter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mangel­sygdomme hos planter

Mangelsygdomme hos planter opstår, når der er mangel på et eller flere af de 21 grundstoffer, som er nødvendige for, at en plante kan udvikles normalt, eller hvis næringsstoffernes indbyrdes mængdeforhold er forkert. Årsagerne kan være en forkert sammensætning af de naturlige muld lag eller en forkert, dvs. ensidig, gødskning. Tilstedeværel­se eller tilførsel af visse kemiske stoffer kan binde andre stoffer, som derved bliver utilgængelige for planterne. Og­så jordens surhedsgrad (reaktionstal) indvirker på næringsstoffernes tilgæn­gelighed for planterne.

Symptomerne på mangelsygdomme er dårlig vækst, misfarvning af blade eller andre plantedele eller dårlig frugtsæt­ning. Hvis de pågældende næringsstof­fer flyttes rundt i planten med saft­strømmen, opstår mangelsymptomer­ne i de nederste og ældste blade; det gælder grundstofferne kvælstof, fosfor, kalium og magnesium. Hvis grundstof­fer ikke flyttes rundt i planterne, viser mangelsymptomerne sig i vækstpunk­terne, f.eks. i skudspidserne. Det gæl­der kalcium, svovl, mangan, jern, bor, kobber og zink.

 

Kvælstofmangel viser sig ved langsom vækst og gulfarvning af især yngre blade nær toppen; samtidig farves blad nerverne purpur, især på bladun­dersiden. Rødderne bliver brune og forkrøblede og dør efterhånden bort. Blomsterknopperne bliver gule og fal­der af, og frugtsætningen ophører.

 

Kaliummangel viser sig ved langsom­mere vækst samt ved krusning og mis­farvning af bladene, som bliver brune, først ved bladranden, senere ind mod midtnerven. Kaliummangel indvirker især på frugten s form, fasthed og kvali­tet.

 

Fosformangel giver svag vækst og for­sinkelse af frugtmodningen. Bladun­dersiden bliver rødlig-purpur, først som spredte pletter, senere jævnt over bladfladen og i nerverne. Kalciummangel giver manglende saft­spænding. Stænglens øverste del bliver plettet, og blomsterknopperne i top­pen dør. Kalciummangel må ikke for­veksles med jordens kalktrang, som kan ændres ved at hæve reaktionstallet (pH).

 

Magnesiummangel giver skøre blade, som har tendens til at krumme opad. Bladnerverne beholder den mørke­grønne farve; men bladpladen mellem dem farves stærkt gul. Magnesium­mangel optræder oftest på sure sand­jorder med højt indhold af kalium.

 

Bormangel giver mørkfarvning (hjer­teforrådnelse) omkring vækstpunktet og kendes især fra rødbeder og roer.

 

Jernmangel viser sig ved gulfarvning af de yngre blade, først mellem nerverne; bladvævet dør dog kun sjældent.

 

Manganmangel giver gulfarvning af bladene, først længst væk fra nerverne, som dog hele tiden bevarer deres grøn­ne farve.

 

Afhjælpning af mangelsygdomme kan ske ved korrekt gødningstilførsel til jorden eller udsprøjtning på bladene. Inden gødskningen kontrolleres jor­dens og planternes indhold af nærings­stoffer ved jord analyse og bladanalyse, så at de manglende næringsstoffer kan tilføres i de rigtige mængder. Såvel analyser som konstatering af mangel­sygdomme udføres i erhvervshavebrug og i særlige tilfælde i privathavebrug af konsulenter eller et jordbrugslaboratorium.

 

Se også artiklerne Bladanalyse, Gød­ningsstoffer, Jordanalyse, Jordarter, Jordtræthed, Kunstgødning, Kunst­jord, Næring samt de enkelte plante­næringsstoffer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (29 stemmer)
Siden er blevet set 8.084 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
185706-05-2013 08:34:48 Anita Hjortborg
Det er en virkelig sød hjemmeside, og man får gode og nyttige informationer ;)
185802-09-2012 09:59:32 Karsten Kemp
Det var igen en af de prisværdigt kortfattede og meget instruktive og samtidig letlæselige oversigter over et emne, der garanteret har skullet koncentreres voldsomt for at kunne være på denne side. Jeg tror at mange haveejere og vindueskarm-gartnere kan have glæde af den.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her