Logo

Manna

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Manna

Manna er en gammel betegnelse på en art føde. I 2. Mosebog fortælles om manna, der faldt ned fra himlen og frelste jøderne fra døden under deres vandring gennem ørkenen. Hvad den­ne manna var, er der fremsat mange teorier om. En af dem går ud på, at den bibelske manna bestod af skjoldlu­se-ekskrementer. En ørkenplante, Ta­marix mannijera, udsuges af en skjold­lus, der lever i mængde på busken. Saften er rig på kulhydrat, men fattig på kvælstof, hvorfor skjoldlusene su­ger store mængder saft for at få kvæl­stof nok, mens sukkerstoffet udskilles; det er denne søde væske, der størkner og tid efter anden falder af i flager. Stoffet fortæres stadig af beduinerne, der kalder det for man.

Ordet manna er knyttet til en række forskellige planter.

Manna-ask (Fraxinus ornus) udsveder rigelig saft efter indsnit i barken. Den­ne saft anvendes som et mildt afføren­de middel og kaldes mannasaft. Mannalav (Lecanora esculenta) vokser i Nordafrika og Mellemasien og har næringsrigt løv. I tørkeperioder løsner planten, ruller sig sammen og føres af vinden vidt omkring.

Rørkassia eller uægte johannesbrødtræ (Cassia fistula) har lange, rørformede bælgfrugter; mellem frøene er der en klæbrig, sødtsmagende. sortagtig pulp, der undertiden kaldes for manna. Mannasødgræs (Glyceria fluitans) vok­ser i fugtige enge, bl.a. i Polen, hvor frugterne anvendes til mannagrød (se manchettegning).

I Danmark kaldes elmetræets frugter manna; men navnet er sikkert opstået langt senere end de øvrige omtalte. Elmefrugterne er modne før midsommer; det er især de brede frugtvinger, der virker tillokkende på børn og spi­ses, mens de endnu er grønne.

Se også artiklerne Ask, Elm, Lav og Sødgræs.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (24 stemmer)
Siden er blevet set 9.673 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her