Logo

Monstera - Monstera deliciosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Monstera - Monstera deliciosa

Monstera deliciosa er en meget dekora­tiv bladplante med lange luftrødder og uregelmæssigt indskårne, store blade. Planten er hjemmehørende i Sydmexi­co og Guatemala. Nogle af planterne har ungdomsformer med hjerteforme­de blade uden huller. Jo varmere og mere tør luften er, jo færre huller dannes der i bladene. De yngste blade i toppen af en høj Monstera har sjældent så mange huller som de ældre, fordi der er varmere ved loftet end ved gulvet. Ved stor luftfugtighed i vinter­haver med stengulv, hvor dette regel­mæssigt bliver overbruset, udvikles der mange huller i bladene og mange luft­rødder.

Under gunstige omstændigheder, f. eks. i en vinterhave, kan Monstera udvikle blomster også her i landet. Et hvidt højblad omslutter blomsterstan­den, der består af ubetydelige, grønli­ge blomster. De gennemsigtigt orange­gule og meget holdbare frugter dufter som ananas. Frugtstanden er dekorativ længe efter, at højbladet er visnet. Frugten er spiselig, de grønne plante­dele er derimod giftige.

 

Pleje: Monstera gror bedst, når den står meget lyst uden direkte sol, men kan også klare sig med en mørkere placering. I vækstperioden tilføres meget, helst kuldslået vand, og hele året oversprøjtes planten en gang ugentlig. Kun i perioden marts-oktober tilføres næring. Temperaturen må ikke kom­me under 12°C.

 

Blomsterstanden hos Monstera deliciosa. Frugten er spiselig og kaldes i Mexico for brødfrugt.

 

I modsætning til frugten er Monstera's grønne dele giftige.

 

Formering: Monstera formeres ved stikning af top- eller stængelstiklinger med en knop samt tilhørende luftrød­der. Stiklingen skæres af under en luftrod. For at undgå, at luftroden fylder unødigt i formeringsperioden, snos den rundt om den del af stiklin­gen, som ikke stikkes ned i jorden. Som stikkesubstrat bruges en godt gen­nemvandet jordblanding, baseret på spagnum, f.eks. enhedsjord. For at holde sluttet luft og dermed stor luft­fugtighed dækkes stikkekassen med klar plastic. Jordtemperaturen skal væ­re omkring 20°C og opnås ved at an­bringe stikkekassen på en radiator. Placeringen skal være så lys som mulig. Hver 3. eller 4. uge kontrollerer man, at jorden stadig er fugtig. Så snart væksten er kommet i gang, fjernes plasticen, og efter et stykke tid uden plastic er planten klar til oppotning. Erhvervsmæssigt formeres Monstera oftest ved frø, der indføres fra USA.

 

Sorter:

Sorten Monstera deliciosa 'Bor­sigiana' er spinklere end arten. Blade­ne bliver op til 30 cm lange og har sjældent huller.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (13 stemmer)
Siden er blevet set 16.112 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1112914-05-2017 03:45:12 Jørn Paulsen
Hvis man skærer unge skud med hjerteformede blade at og placerer dem i fx et syltetøjsglas med kuldslået vand, er det min erfaring at de villigt slår rødder. Altså ikke nødvendigt med potter og jord i første omgang.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her