Logo

Muldjord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Muldjord

Bøgeblade omsættes forholdsvis langsomt til muldjord; det går hurtigere i blandskov.

Muldjord er en mørk, humus- og næ­ringsrig jord, der dannedes efter sidste istid, hvor isen efterlod en morænejord uden humus.

Først omkring lindetiden var skovbun­den udviklet som muldjord, der blev hjemsted for et rigt svampe- og mikro­liv, ved hvis hjælp skovens affald blev nedbrudt til de oprindelige bestandde­le: mineralsalte, kuldioxid og humus. Ofte optræder lerpartikler og humus i et sådant indbyrdes forhold, at der opstår særdeles gunstige betingelser for de indviklede kemiske og fysiske nedbrydningsprocesser og den deraf følgende ophobning af plantenærings­stoffer. Disse nedbrydningsprocesser er bestemt af tre forskellige faktorer: vegetation, jordbund og klimaforhold. Vegetationen er normalt afhængig af både jordbund og klimaforhold; men under kulturforhold er mennesket selv herre over, hvilken plante art det øn­sker at dyrke på et givet sted. Løvtræ­er, specielt ask og elm, giver den letteste og hurtigste omsætning og der­med mulddannelse, mens ege- og bø­geblade rådner langsommere; blande­de plantninger har dog vist sig at virke gunstigt på mulddannelsen. Bundvege­tation af bredbladede urter virker lige­ledes fremmende for omsætningen i jordbunden, mens græs eller dværgbu­ske kan virke hæmmende. Jordbundsforholdene kan udøve en både direkte og indirekte virkning på mulddannelsen. Indirekte består virk­ningen i, at indholdet af optagelige plantenæringsstoffer i jorden medfører et tilsvarende højt indhold af plantenæringsstoffer i løvet, der bliver lettere omsætteligt end løv fra næringsfattig jordbund. Den direkte virkning består i, at jordbundens egenskaber i høj grad er bestemmende for vækstvilkårene for mikro-organismerne i jorden og der­med nedbrydningsprocessernes hastig­hed. Klimaet influerer ligeledes direk­te og indirekte på mulddannelsen, idet det er afgørende for temperatur- og fugtighedsforholdene på det pågælden­de sted. Alle levende organismer i jordbunden påvirkes af skiftende var­me- og fugtighedsforhold.

Se også artiklen Kompost.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.632 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her