Logo

Okseøje, Gul okseøje, Onde urter - Chrysanthemum segetum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Okseøje, Gul okseøje, Onde urter - Chrysanthemum segetum

I gamle dage var den gule okseøje et ubehageligt ukrudt i marker med vår­sæd og roer, hvor der ikke var kalket tilstrækkeligt. Planten er en kalkplan­te, der anvendes som indikator for kalkfattig jord.

Med forbedrede dyrkningsmetoder er de »onde urter« blevet mere sjældne og træffes måske mest i marker med ærter, roer og kartofler.

Som haveukrudt har planten ingen større betydning. Den er nem at udryd­de, da den er enårig. Frøene kan dog bevare spireevnen i flere år. Planten bliver mellem 20 og 50 cm høj. Den har glatte, blågrønne, grenede stængler, og bladene er lancetformede, tandede i randen og blågrønne. Både skiveblomster og randblomster er gule og lyser op på lang afstand. Blom­stringen finder sted i juni, juli og august.

Okseøje udryddes ved omhyggelig lugning i køkkenhavens bede, eller hvor planterne ellers spirer frem.

--

 

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.655 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1179311-08-2017 12:01:18 Oda Løgager Andersen
På udflugt på Nordfyn så jeg en hel mark med gule blomster. I august kunne det ikke være raps, og farven var også lidt mærkere gul. Vi stoppede op og så nærmere på åplanten. Det var en gul okseøje. Hvorfor var der dog en hel mark af dem, hvad skulle de dog bruges til? Den var også godt på vej ind i nabomarken, hvor det på afstand så ud til, der stod porrer. Er det ikke en ukrudtaplante, som landmænd er kede af? Hvorfor så dyrke en hel mark med dem?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?