Logo

Omplantning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Omplantning 

Ved omplantning forstås flytning af rodfæstede planter fra et sted til et andet. Alle planter kan plantes om; men det bør altid ske under hensynta­gen til planternes tarv, så at de ikke lider unødig overlast med fare for, at de enten går i stå i væksten eller dør. Omplantning bør derfor altid forbere­des godt, og den smule merarbejde, dette medfører, er umagen værd.

 

Forberedelser: Jorden på det nye sted, hvor planten skal stå, bør være godt og grundigt behandlet og renset for flerå­rigt ukrudt som kvikgræs og skvalder­kål. Har planten, som skal flyttes, et stort rodnet, bør plantehullet være gra­vet, inden flytningen foretages. Plan­terne, som skal omplantes, bør være saftspændte, så at de har så stor en vandreserve som muligt; derved forø­ges deres mulighed for at overleve. Man bør derfor vande grundigt nogle dage før opgravningen, hvis det ikke umiddelbart før har regnet. Jorden vil i så fald være relativt let at grave i, og det er muligt at få godt med jord til at hænge ved rødderne, så at disse ikke udsættes for en for kraftig udtørring under flytningen. Jorden må dog ikke være så våd, at den virker som vælling. Er jorden tør, danner den knolde, som let rystes i stykker og falder af under transporten.

 

Selve omplantningen: Planten opgra­ves forsigtigt, uden at man beskadiger flere rødder end højst nødvendigt. Rødderne fordeles i det nye plantehul uden at blive bøjet eller knækket. Derefter dækkes rodnettet med jord, og der vandes, så at jorden slæmmes til omkring rødderne. Så fyldes resten af plantehullet med løs jord og dækkes eventuelt med spagnum eller kompost, så at der ikke dannes skorpe på jord­overfladen.

 

Efter omplantningen: Urteagtige plan­ter, som omplantes i vækstsæsonen, skal helst have en del skygge, for at fordampningen fra bladene ikke bliver for stor i stærk sol eller kraftig vind. Større træer og buske bør i det første års tid have en pæl eller en stok til støtte, så at de ikke væltes af blæsten. Efter omplantning af stedsegrønne buske og træer kan man skærme dem med halmmåtter eller granris; stammer på større løvfældende træer ombindes med halmmåtter for at undgå solsvid­ning af barken.

 

Omplantning af stauder: De fleste fler­årige urteagtige planter, stauderne, er lette at plante om, og de bør faktisk plantes om regelmæssigt med 3-5 års mellemrum. Stauder formerer sig for­uden ved frø ved rodskud eller udløbe­re og bliver bredere med tiden, mens de samtidig bliver svagere eller dør inde i midten. Ved omplantning skal man tage det nye plantemateriale fra »blokkens« yderside, hvor de yngste rodskud eller udløbere findes; alt det indre, det gamle, kasseres. Planterne renses omhyggeligt for rødder af kvik­græs og skvalderkål.

Er plantens top meget kraftig i forhold til rodnettet, må man sørge for, at planten i den første tid får skygge, eller man kan skære en del af toppen af, så at bladarealet reduceres; derved opstår der en nogenlunde balance mellem top og rod. Stauder bør omplantes i vækst­sæsonen, så at de får tid til at danne nye rødder hurtigst muligt. Stauder med tykke, kødede rødder som pæo­ner og Kleopatras nål kan det sjældent betale sig at plante om. De mister ofte så meget af rødderne, at de går i stå i væksten; det kan tage flere år, inden de kommer i blomst igen. Det kan bedre betale sig at købe unge planter og kassere de gamle.

 

Omplantning af træagtige planter: Træer og buske, som har stået på samme sted i nogle år, har ofte dannet et overfladisk og ret vidtforgrenet rod­net, som det er vanskeligt at få med ved opgravningen. Jo mere af rodnet­tet man bliver nødt til at efterlade på det første voksested, jo vanskeligere bliver det for det tilbageblevne rodnet at forsyne toppen med vand. Den bedste udvej er at »redde« så meget af rødderne som muligt. Det kræver til større træer og buske ret tungt mate­riel. Inden omplantningen vandes der grundigt i hele rodnettets omfang, så at jorden bliver meget blød. Derefter løftes træet eller busken op med en kran, indtil rodnettet er helt frit. Plan­ten kan da flyttes til det nye sted, hvor der i forvejen bør være gravet ud, så at der er plads til rødderne. Det første år efter omplantningen bør træet eller busken støttes af en pæl eller kraftig stok, for at det ikke skal vælte, og det bør holdes velforsynet med vand.

Har man tid til at vente med omplant­ningen et par år, kan man omplante med klump. Et eller to år før den planlagte omplantning »rodskæres« planten, idet man hugger alle rødder over med en spade i en cirkel rundt om stammen i en afstand af 1-2 m. Det er en fordel at hælde et lag tørvestrøelse ned, hvor rødderne er gravet over. De overhuggede rødder danner mange nye rødder, som gennemvæver det yderste jordlag og tørvestrøelsen, og planten bliver derfor i stand til at danne en god og fast rodklump. Under transporten bør rodklumpen beskyttes ved ombinding med hessian.

 

Omplantningskalender:

Marts: Løvfældende træer og buske.

April: Efterårs­blomstrende stauder.

Maj: Stedsegrønne træer og buske.

August: Forårs­blomstrende stauder.

September: Stedsegrønne træer.

Oktober: Løg- og knoldvækster.

November: Løvfældende træer og buske.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (42 stemmer)
Siden er blevet set 19.072 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her