Logo

Pastinak - Pastinaca sativa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pastinak - Pastinaca sativa

Pastinak er vildtvoksende i Danmark, hvor den kan findes langs veje og i enge. Den er en meget gammel kultur­plante, der tidligere blev anvendt i stor udstrækning, men senere blev for­trængt af gulerod og kartoffel. Planten er to-årig. Det første år udvikles en kødfuld pælerod, den spiselige del, hvis overflade er gulligbrun med mør­kere ringe; det indre er hvidligt med en aromatisk-sødlig smag. Bladene er fjersnitdelte med ret store, ægformede småblade, der har skinnende grøn overside. Det andet år udvikles en 80- 150 cm høj blomsterstand med mange, gule blomster i en stor, flad skærm.

 

Pastinak (Pastinaca sativa) med de gule skærme ses ofte på vore grøftekanter, men er desuden en fin køkkenurt.

 

Anvendelse: Giver en fin smag i sup­per og anvendes fortrinsvis som suppe­urt.

 

Vækstkrav: Planten er meget sund og holdbar. Den trives bedst i en humus­rig, lerholdig jord, hvor der er tilført kali, superfosfat og salpetergødning.

 

Pleje: Frøet spirer ret langsomt, i løbet af 18-25 dage; det sås i april i rækker med 50 cm's afstand og dækkes med kun ½ cm jord. De unge planter tyndes ud til ca. 10 cm's afstand, og rødderne kan forblive i jorden vinteren over uden at tage skade; men de kan ind hø­stes fra september-oktober og opbeva­res i en kælder.

 

Sorter: 'Lang Pastinak' har indtil 16 cm lange, kegleformede rødder; 'Halvlang Pastinak' har indtil 10 cm lange, noget tykkere rødder.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.231 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her