Logo

Peberrod - Armoracia rusticana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Peberrod - Armoracia rusticana

Peberrod stammer fra Sydøsteuropas og Sydvestasiens saltstepper og vokser forvildet i mange lande i Europa, bl. a. Danmark, hvor den findes i rabatter og ved grøfter langs vejene. Planten er en staude med langstilkede, ovale grund­blade og meterhøje stængler med man­ge små hvide blomster og kortskulpede frugter. Roden er lang og hvid og indeholder en skarptsmagende, svovl­holdig olie.

 

Vækstkrav: Planten vokser bedst på lavtliggende dynd- eller mosejord, hvor den kraftige pælerod udvikles bedst. I privathaver er det almindelig praksis at lade planten vokse på sam­me sted i flere år; denne metode giver imidlertid ikke de bedste resultater, da roden med årene bliver tyndere og til sidst værdiløs til spisebrug. Kulturen bør derfor startes forfra hvert år og på et nyt sted, hvor der ikke har været dyrket korsblomstrede planter de fore­gående år; herved forebygges eventu­elle angreb af kålfluelarver, der kan gnave i rødderne og gøre dem uegnede til spisebrug.

 

Pleje: Peberrod formeres ved rodstik­linger, der plantes, så snart jorden er bekvem om foråret. Stiklingerne, der skal være ca. 20 cm lange, sættes skråt ned i jorden i samme retning, så at topenden af spirerne ligger nogle få cm under jordoverfladen; afstanden mel­lem planterne bør være ca. 60 cm. I august-november kan rødderne graves op, afpudses og opbevares på et køligt sted. Ved opgravningen er det meget vigtigt at få alle rodstykker op, da de glemte vil vokse frem som planter det følgende år og da optræde som ukrudtsplanter.

 

Peberrod (Armoraeia rusricana).

 

Anvendelse: Den tykke del af roden samt den nederste del af stænglen udgør plantens spiselige del og anven­des som krydderi.

 

Peberrod kan blive et meget besværligt ukrudt i køkkenhaven, hvis man ikke sørger for at få selv de mindste rodstumper med ved opgravningen om efteråret. Overvintrede rødder kan plantes tidligt om foråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.539 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her