Logo

Safrankrokus - Crocus sativus †

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Safrankrokus - Crocus sativus †

værdliljefamilien

 

Giftighed: Moderat.

 

Forekomst: Kun kendt som kulturplante; dyrkes især i middelhavsområdet. Trives ikke på friland i Danmark.

 

Udseende: Ca. 15 cm høj knoldplante med rødlilla eller violette blomster med langt udhængende, orangerøde støvfang; efterårsblomstrende, afhøstes i september-oktober.

 

Giftige dele: Det skarpt smagende blomsterstøv, safran, kan ved indtagelse af 1-2 g forårsage en forgiftning med hovedpine, svedeture og efter et døgns forløb diarré, koliksmerter m.m. Forgiftning kan næppe opstå ved almindelig brug, da safran er verdens kostbareste krydderi i forhold til vægten. Der er kendt forsøg på anvendelse som abortfremkaldende middel, dog næppe i Danmark; giftens karakter synes ukendt. Safran bør opbevares utilgængeligt for småbørn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (11 stemmer)
Siden er blevet set 5.323 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
195407-11-2013 21:10:19 Jonas Yazdani
Haveabc.dk præsentation af Safran og beslægtet Krokus planten er hæderlig og fyldestgørende og overgår den udgivet i den Dansk Wikipedia (Okt 2013 version), som fejlagtig nævner Safran som 'en plant sandsynligvis fra Grækenland og Lilleasien'. Nej! - Safran har meste sandsynligvis meget ældre rødder fra længe før 'Lilleasien' blev 'skabt' i *VESTLIG Persian eftersom Persien blev overrendt af den Mongolsk invasion og man mente at 'Lilleasien' blev 'skabt' og isoleret fra resten af Asien da Persian rejste sig igen fra Mongolsk-Øst Asiatisk besættelse.
Der egentlig eksisterer ikke en 'decideret Europæisk kontinent' per definition, men kun én kontinent som hedder 'Eurasien'.
Safran har været sandsynligvis kendt fra begyndelsen af verdenscivilizationen som begyndt i for-sumerisk tider vel over 20,000 år siden i et større områd som blev til Persien. (Søg efter byen 'Karim Shahir' som langt senere invaderet og blev del af 'Iraq').
Safranplanten, (ligesom rosen), blev foradlet og spredt derfra til senere tidens sydlig Rusland og på tværs af middelhavslandene hvor det nu indgår i utrolig mange lækre nationalretter.

(Rettelse: *VESTLIG Persian, efter invasionen blev opkaldt senere 'Tyrkiet')

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her