Logo

Sammensatte plantedele

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sammensatte plantedele

Eksempler på sammensatte plantedele: sammensatte blade (røn, rødkløver og lu­pin), sammensatte blomsterstande (gulerod og asters), sammensatte frugter (brombær og ananas) brombær

 

Visse former af blade, blomsterstande og frugter kaldes sammensatte. Et sammensat blad er et blad, hvis bladplade er delt helt ind til midtnerven, så at de enkelte afsnit omkring sidener­verne faktisk er blevet helt selvstændi­ge småblade. Der findes 3 hovedtyper af sammensatte blade, nemlig finnede (fjernervede), fingrede (håndnervede) og hjulformede (stjernenervede); de kendes bl.a. fra plantearter som røn, kløver og lupin.

En sammensat blomsterstand består af en samling mindre blomsterstande, f.eks. skærme eller kurve, mens en usammensat består af en samling blomster. De fleste dyrkede asters har sammensatte blomsterstande.

En sammensat frugt er egentlig ikke en frugt, men derimod en samling af frugter, en såkaldt frugtstand eller fler­foldsfrugt. Den er dannet ved sammenvoksning af mange tætsiddende blomsters frugtanlæg, f.eks. brombær og ananas, som består af en mængde bær, der er vokset sammen med hinan­den og med den fælles, opsvulmede blomsterstandsakse, som de sidder på. Se også artiklerne Blad, Blomsterstand og Frugt.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.154 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?