Logo

Sankthansurt - Sedum telephium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sankthansurt - Sedum telephium

Sankthansurt blomstrer ikke ved Sankt Hans, men har formentlig fået sit navn, fordi den er en gammel hekse­plante, som man har brugt til at tage varsler af. Sankthansaften stak man stykker af den tykke rodstok op i loftsbjælkernes sprækker, et for hvert familiemedlem, og af rodens tilstand kunne man aflæse sin skæbne. Skrum­pede den for meget ind, blev skæbnen ikke god. Tilsvarende rodstykker har været anvendt i folkemedicinen som stikpiller mod hæmorroider.

 

Vækstkrav: Uhyre nemme og villige planter, blot de får sol og veldrænet jord. De kan vokse i mager jord, men udvikler sig mest tilfredsstillende på en næringsrig muld.

 

Anvendelse: Velegnet som stenbeds­plante, men tilstrækkelig kraftig til også at kunne klare sig i staudebedet; i forgrunden af et stedsegrønt busket virker den smuk og rigtig.

 

Formering: Arterne kan formeres ved frø; men sankthansurt formeres dog lettest ved deling: der vil i reglen være nok at dele af.

 

Arter: Almindelig sankthansurt (Se­dum telephium ssp. maximum) er en kraftig staude med oprette, ofte rød­prikkede stængler og siddende, ovale, kødede, lidt tandede blade. Blomster­ne er grønliggule og sidder for enden af stænglerne i skærmlignende kvaste. Den findes vildtvoksende i den danske natur, fortrinsvis i krat, på gærder og strandenge.

 

Kinesisk sankthansurt (Sedum speeta­bile) er en værdifuld art med store, grågrønne blade og lyserøde blomster. Kinesisk sankthansurt omfatter flere sorter, her 'Brillant' med mørkrosa blomster.

Sorterne 'Brillant' og 'Carmen' 'har mørkrosa blomster, mens 'Variega­tum' har hvid brogede blade. En af de bedste haveformer er 'Herbstfreude', en krydsning mellem rød sankthansurt og kinesisk sankthansurt. Den har me­get smukke, brunrøde blomster fra september til langt ind i oktober; den kan endda være en fornem vinterdeko­ration, hvis den får lov at blive stående.

 

Rød sankthansurt (Sedum telephium ssp. telephium eller Sedum purpureum) har kortstilkede, blågrønne blade og purpurrøde blomster; den foretrækkes almindeligvis til havebrug. Rød sankthansurt blomstrer hele eftersommeren til langt hen i oktober med purpurrøde blomster i store skærme.

'Munstead Dark Red' er en sort med rødviolette blade og brunligrøde blomster.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (25 stemmer)
Siden er blevet set 8.570 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
132108-03-2014 12:43:25 Jørgen Vonger
Har lige plantet et stort bed denne smukke staude. Jeg klippede i efteråret alle blomsterstænglerne af en plante og stak dem i jorden , de har nu næsten alle sat et nyt skud . Nemt og billigt.
132208-03-2014 08:22:10 g.illum
har den røde i haven, som har klaret mange flytninger også fra Sjælland til fyn. fra en vase var der rødder, de blev plantet ud, og trives.
132320-10-2013 16:08:54 kurt andersen
der mangler måske en kommentar til.hvornår man deler de.Det er formentlig i okt. - nov. ?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?