Logo

Sar / bønneurt - Satureja hortensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sar / bønneurt - Satureja hortensis

Sar er en krydderurt, der tidligere blev anvendt i større udstrækning end i dag. Den kaldes også bønneurt, et meget passende navn, idet den især bruges i retter med tørrede eller friske bønner. Smagen minder om peber og skyldes de æteriske olier i skud og blade. Planten har været kendt her i landet siden middelalderen, hvor den dyrke­des i klosterhaverne. I dag anvendes den udelukkende som krydderi, men tidligere brugtes den også som læge­plante. Sar er en enårig urt med hele, ofte mange, smalle, ustilkede stæn­gel blade og små, blegt lyslilla læbe­blomster samlet i kranse nedentil og i duske opadtil i blomsterstanden.

 

Sar eller bønne urt (Satureja hortensis) er en enårig krydderurt.

 

Vækstkrav: Let, gerne ret mager jord i sol.

 

Pleje: Frøet sås på blivestedet i april-­maj og dækkes kun ganske let. Planter­ne udtyndes til 5-10 cm's afstand.

 

Anvendelse: Unge skud og blade kan anvendes friske eller tørrede. Til tør­ring høstes straks før blomstring. Stænglerne bundtes og hænges op på et luftigt sted i skygge.

 

Andre arter: Vintersar eller bjergsar (Satureja montana) fra Sydeuropa er en ganske lav, vellugtende staude, der om vinteren fryser ned, men igen sky­der fra basis det følgende år. Bladene er brodspidsede, og blomsterne, der er samlet i tætte kranse, er hvide til lyslilla. Planten blomstrer i september og minder om timian. Den kan med fordel plantes i stenbed. Frøet sås i hus i april. Småplanterne prikles i potter og udplantes i maj på blivestedet i haven.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (32 stemmer)
Siden er blevet set 10.946 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
203727-08-2012 21:22:31 Ulla Kock
Har den flerårige i haven, den passer sig selv og man kan klippe af den hele året (bor i Sydfrankrig). Den smager dejligt sammen med gedeost
203822-05-2011 14:38:18 lone christiansen
Har sået bønneurt -- helt tilfældigt ---men vil da prøve at finde den fler årige Vinterstar ---

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?