Logo

Sennep - Sinapis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sennep - Sinapis

Sennep er en fællesbetegnelse for flere arter og slægter, bl. a. sareptasennep (Brassica juncea) og sort sennep (Bras­sica nigra), der begge hører til kålslæg­ten. Planterne har alle gule blomster, men adskilles bl.a. ved skulpens form, der hos Brassica er trind (rund). Disse arter dyrkes ikke i Danmark i modsæt­ning til gul sennep, der er en alminde­lig kulturplante. Af frøene udvindes en fed olie, der anvendes som spiseolie m.m. Den stærke, særegne smag hos sennep skyldes et glykosid, der ved kemisk spaltning giver et skarpt stof. Hos gul sennep dannes en næsten lugt­løs sennepsolie, hvorimod agersennep, sareptasennep og sort sennep danner flygtige olier, der er skarpt smagende, lugter og river i øjnene.

 

Agersennep (Sinapis arvensis) er vildt­voksende i Europa, Nordafrika og Vestasien, men nu udbredt over hele verden. I Danmark er den et alminde­ligt markukrudt. Planten bliver 30--60 cm høj; den er enårig, men kan over­vintre i milde år. Skulpen har trenerve­de klapper, er knudret, glat og med firkantet næb.

 

Marker med blomstrende gul sennep (Sinapis alba) dufter lifligt som af vanilje.

Gul sennep er vildtvok­sende i Sydeuropa, hvor den har været dyrket siden oldtiden. Den blev ført til Norden i middelalderen og dyrkes især som krydderiplante. Planten bliver 50- 80 cm høj, er enårig og adskiller sig fra agersennep ved bl.a. at have korte skulper med stive, udstående hår og et sammentrykt næb. Artsnavnet alba = hvid hentyder til frøene, der dog ikke er hvide, men lysegule.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.319 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her