Logo

Skæbnetræ - Clerodendron

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skæbnetræ - Clerodendron

Skæbnetræ findes bl.a. i troperne, hvor det vokser som træ, busk eller klatre­plante. Navnet er en oversættelse af det botaniske navn, der er sammensat af græsk kleros = tilfælde, held og dendron = træ. Årsagen til dette navn siges at være den forskelligartede brug, man har gjort af træet til medicinske formål. Blandt de mange forskellige Clerodendron-arter bruges en del som stue- og haveplanter.

 

Skæbnetræ (Clerodendron speciosissimum) har en dekorativ blomsterstand, men en noget grov vækstform.

 

Pleje: Udendørs skal skæbnetræ placeres på en beskyttet, solrig plads; men med vinterdækning behøver vokse­pladsen ikke at være helt så beskyttet. Stueplanterne skal placeres så lyst som muligt, uden at de dog udsættes for direkte sol i middagsperioden. For at holde planterne kønne må man regel­mæssigt beskære dem, så at de grener sig. Som pottejord kan bruges en al­mindelig standard-jordblanding, base­ret på spagnum. Der gødes jævnlig om sommeren, mens der slet ikke gødes om vinteren. Om vinteren reduceres vandingen kraftigt.

 

Formering: Skæbne træ formeres ved frø, rodskud, udløbere eller stiklinger, der endnu ikke er helt forveddede.

 

Clerodendron thomsoniae er den mest al­mindelige art som potteplante.

 

Arter:

Clerodendron speciosissimum er en varmhusplante fra Java. Den har busklignende vækst og bærer store kla­ser af skarlagenrøde blomster i juni­september. Bladene er stilkede og æg-­hjerteformede.

Clerodendron splendens er en stueplan­te, der er hjemmehørende i Vestafri­ka. Bladene er stilkede og æg-hjerte­formede. Blomsterne, der udvikles i december-april, er skarlagenrøde med lidet iøjnefaldende, grønne bægerbla­de.

Clerodendron thomsoniae er den almin­deligst dyrkede stueplante blandt Clerodendron-arterne. Den er hjemmehø­rende i Vestafrika og har store halv­skærme af stærkt uregelmæssige blom­ster med skarlagenrød krone og næsten hvide, kantede, noget oppustede bæg­re. Den blomstrer i marts-juli. Clerodendron trichotomum stammer fra Japan og bliver et lille træ eller en busk på op til 3m; det er den eneste af arterne, der dyrkes i et vist omfang i haver. De nederste blade og særlig bladene på kraftige skud bliver svagt trelappede. Efter afblomstringen i sen­sommeren bliver bægeret rødt; det bliver siddende og danner basis for den blå frugt. Den skal helst vinterdækkes for at udvikle en så kraftig vækst som mulig. Varieteten Clerodendron rri­chotomum var. fargesii har næsten hele blade og hvide, duftende blomster. Den er fuldt hårdfør hos os.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (14 stemmer)
Siden er blevet set 6.906 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1340527-05-2022 16:01:14 Marianne Hajum
Vi har fem skæbnetræer i haven og har givet andre 5 væk, der kom som rodskud. De to store har en stamme med en diameter på ca. 20-25 cm; det ene har en flot paraply-agtig krone, mens det andet sidste år pludselig voksende næsten en meter i højden og derfor er blevet lidt ranglet med for lidt løv længere nede. Kan jeg klippe hele toppen af til efteråret? Vil det så skyde igen på de 5 grene, der står tilbage? Vores skæbnetræer, også de små, der kun er et par år gamle rodskud, sætter både blade, blomster og bær i øvrigt. Håber på lidt hjælp til beskæring.
1322129-08-2021 18:22:49 Lis Jørgensen
Jeg har et skæbnetræ,der nu er 3 år, som.aldrig har sat blomster. Hvorlænge skal jeg vente på blomster???
89426-09-2014 10:44:49 Steen Andersen
Jeg har et ca. 6m højt clerodendron træ udendørs på et beskyttet sted i min have midt i Odense. Det er ca. 20 år gammelt og bliver ved med at gro i højden. Stammen ved roden har en diameter på ca. 15 cm. Det må være danmarksrekord!
89520-05-2012 13:01:00 Niels Sunesen
Flot - lige, hvad jeg manglede!

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her