Logo

Solsikke - Helianthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Solsikke - Helianthus

Solsikke er statelige sommerblomster eller stauder med glade, festlige »an­sigter«. Stænglerne er i reglen stive og oprette og ender i en eller flere blom­sterkurve; både stængler og blade er grove og besat med korte hår. Alt efter art kan kurvblomsten have en diame­ter mellem 5 og 50 cm. Frøene er meget olieholdige og anvendes hos os til dyrefoder og til fremstilling af sol­sikkeolie; sydpå spises de ristede som et lækkeri.

Af solsikke findes der både enårige og flerårige arter. Selvom man med nav­net solsikke forbinder de enårige ty­per, der med næsten sydlandsk kraft skyder flere m til vejrs i løbet af en sommer, findes der også staudesolsik­ker, som er værd at dyrke i haven.

 

Solsikke har kæmpeblomster på kæmpestilke. Den kan plantes solitært eller i rækker som læ om køkkenhaven.

 

Enårige arter

Pleje: De enårige solsikker formeres ved frøudsæd i kasser eller jiffypotter indendørs i marts-april og udplantes i maj; men man kan også så dem direkte på blivestedet midt i maj. Til den hurtige udvikling kræves meget vand og næring; jorden skal være næringsrig muldjord, som gødes et par gange med 50 g blandingsgødning pr. m². Vanding er nødvendig i tørre perioder. Blom­sterne er meget dekorative, men egner sig ikke til afskæring. Lad kurvene sidde efter afblomstringen; mange vil­de fugle sætter pris på frøene om efteråret og vinteren. I øvrigt er solsikkefrø en vigtig bestanddel af det fugle­frø, som man vinteren igennem lægger ud på foderbrættet til havens vilde fugle.

 

Anvendelse: Solsikke kan anvendes som en dekorativ solitærplante mange steder i haven. Den er meget vindfør og kan plantes i rækker som effektiv læplante omkring køkkenhave eller blomsterbede.

 

Arter:

Enårig solsikke (Helianthus annuus) kan få blomsterhoveder med en diameter på indtil 50 cm Helianthus annuus er den mest anvendte art; dens blomsterhoveder kan opnå en diameter på 20--50 cm, og stænglerne kan blive indtil 4 m høje. Sorterne 'Bismarckianus' og 'Uniflo­rus' har store, gule blomsterkurve; 'Californicus Plenus' har »fyldte« blomster, således at forstå, at alle blomsterne i en kurv udvikles som tungeformede blomster til erstatning for de normale skiveblomster i midten.

 

En fyldtblomstret sort af den enårige solsik­ke-art (Helianthus annuus) sortsnavnet er 'Flore Pleno'.

 

En af de talrige sorter af den enårige solsikke (Helianthus annuus 'Selma Sønnen").

 

Helianthus debilis er til forskel fra den forrige stærkt forgrenet, og stænglerne er ikke nær så høje, oftest kun indtil 150 cm. Dens blade er små og hjerte­formede, og tværsnittet for kurvblom­sterne er omkring 10 cm. Sorten 'Ru­ber Hybridus' har purpur og røde far­ver, 'Orion' er svovlgul, og 'Stella' er guldgul med sort midte.

 

Flerårige arter

Pleje: De flerårige arter breder sig fra plantens midte ud til alle sider ved kraftige, krybende rodstokke. I løbet af 4-5 år dør midterpartiet bort, og man anvender skuddene i omkredsen til fornyelse af bestanden. Hvor jorden er særlig næringsrig og fugtig, kan staudesolsikker let blive et besværligt ukrudt; væksten kan dog begrænses ved nedgravning af lodrette skiver af tjærepap eller plasticfolie, så at plan­terne kommer til at stå i en slags »urtepotte«. I tørre perioder bør de passes med vand. Trods de stive stilke må solsikkerne ofte støttes med stokke og opbinding på udsatte steder. Den visne top nedskæres i marts-april.

 

Anvendelse: Da solsikke kan være en generende nabo for de øvrige stauder i blomsterbedet, bør de snarere anven­des under større forhold i en »naturha­ve«, eller måske allerbedst i snithaven eller snitbedet - for solsikkestauderne er værdifulde og holdbare snitblom­ster.

 

Arter:

Helianthus atrorubens har fin­gertykke, krybende rodstokke og cy­linderformede stængler, der er besat med korte hår. Bladene er tilspidsede, bredt lancetformede, og hovederne har mørkebrune skiveblomster og flere rækker guldgule randkroner. Den blomstrer i september-oktober og bli­ver 170 cm høj, Der udvikles hvert år nye planter fra spidsen af rodstokkene, mens de gamle dele af planten dør,

 

En af de mange staudesolsikker er Heliant­hus decapetalus 'Soleil d'Or' med gyldne, halvfyldte blomsterhoveder.

 

Helianthus decapetalus er en rigtblom­strende art, som ikke danner rodskud, Stænglerne er tynde, men dog stive, og bladene er brede og lancetformede. Blomstring fra august til oktober, 'Ca­penock Star' bærer holdbare, citrongu­le, enkle kurve i august-september; en god snitblomst. 'Plenus' har guldgule, »fyldte« kurve med lutter tungeformede blomster. 'Soleil d'Or' er en 120 cm høj, halvfyldt sort; farven er gylden­gul.

 

Helianthus giganteus har krybende, knoldede rodstokke, oprette dekorati­ve stængler og guldgule blomster i august-oktober. Den bliver over 2 m høj,

 

Helianthus laetiflorus har krybende rodstok med 150 cm høje stængler, grove, ru blade og oftest halvfyldte, guldgule blomster. 'Miss Mellish' er den eneste sort i handelen, Den har gyldengule blomster, der er gode til afskæring,

 

Pilebladet solsikke Helianthus salicifolius) dyrkes for de dekorative bladbærende stænglers skyld; men den blomstrer kun sjældent her i landet.

 

Helianthus salicifolius kaldes på dansk pilebladet solsikke, Den har 2 m høje stængler, tæt besat med kranse af smalt lancetformede »pileblade«. I vort kli­ma blomstrer den sjældent eller aldrig, og dens dekorative værdi består ude­lukkende i den fornemme vækstform, hvorfor den altid bør plantes som soli­tærplante på en plæne, i en forhave, i en atriumhave eller nær havens sidde­plads, Den fordrer læ for ikke at vælte, kræver næringsrig jord og en del vand i vækstsæsonen. Den kan fryse bort i strenge vintre og bør derfor vinterdæk­kes med vissent løv, halm eller granris, Nedskæring af de visne skud må først foretages om foråret. Bedste plantetid er april.

 

Helianthus tuberosus kaldes på dansk jordskok; se denne artikel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (17 stemmer)
Siden er blevet set 18.120 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
304010-04-2011 21:41:30 naomi
Hej. Jeg har en stor pilebladet solsikke. Den har blomstret hvert år i de 4re år, jeg har haft haven. Jeg vinterdækker ikke. Den står et sted, hvor det blæser meget, så nu her i marts 2011, har jeg gravet den op for at flytte den hen, hvor den kan stå i læ. Forrige år gravede jeg en del op, de stod i spande vinteren over. Det klarede de allesammen. Venlig Hilsen Naomi
304124-03-2010 09:12:42 haveABC
Hej Conni - det lyder spændende - send gerne fotos af projektet (TAK)
304224-03-2010 09:09:29 Conni Ehlert Thomsen
Har haft en pilebladet solsikke i henved 20 år - og den har indtil nu blomstret hvert år. I går blev den efterhånden omfangsrige busk gravet op. Cirka 10 rødder er taget fra - de skal plantes, så stænglerne kan forblive lodrette under væksten - Tiden vil vise, om den blomstrer fremover.
Mvh Conni

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her