Logo

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning


En enårig vækst fra det tropiske Amerika, som værdsættes højt for sine skinnende frugter, som lyser op om efteråret. Den hører til natskyggefamilien (Solanaceae). Navnet kommer af græsk kapto = bidende, og henviser til den modne frugts brændende smag. Det er dens nære slægtninge, der dyrkes kommercielt som chilipeber, hvis tørrede frugter er cayenne og paprika.


Har man ikke et drivhus, er det ikke så let at dyrke den fra frø, så må man hellere købe planterne med frugt om efteråret. Der er flere varieteter på markedet, som alle stammer fra c. annuum. Blandt sorterne har »Christmas Greeting« grønne, violette, gule eller røde frugter; »Fiesta« har spidse frugter, som under modningen går fra gult til orange til rødt; »Rising Sun« har tomatrøde frugter.


Alle sorterne er enårige og må kasseres efter sæsonen, som regel ved juletid. Men ved denne tid er en anden, som ligner den, på markedet. Det drejer sig om Solanum pseudocapsicastrum, som til gengæld er toårig.


Man må være klar over, hvilken af planterne man køber, da Capsicum har spiselige frugter, mens Solanum pseudocapsicastrum er meget giftig og absolut ikke må spises.

Vælg buskede planter med mange frugter. Bladene må ikke hænge, de skal være frisk grønne.

  

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

Capsicum annuums hybrider har alle fiugter med lysende farve om efteråret.

 

Billede øverst: Frugterne modner fra gult over orange til rødt. De er meget dekorative blandt andre planter, fx. mellem unge Cineraria, herunder.

 

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

 

STØRRELSE: Skal helst have 10 cm potter. Bliver 20-30 cm høje.

VÆKST: Fra såning når de at blomstre og sætte frugt indenfor samme år.

BLOMSTRING: De små hvide eller grønlige blomster kommer tidligt på sommeren, men er ikke særlig inter­essante. Frugten, som kommer sidst på sommeren eller tidligt efterår, giver planten dens attraktive udseende.

DUFT: Ingen.

LYS: Kræver en masse lys og helst sol fra morgenstunden.

TEMPERATUR: Almindelig stuetemperatur. Ikke under 10- og ikke over 25°C.

VANDING: Gennemvandes 2 gange ugentlig under væksten, men snarere hver dag, hvis temperaturen er høj; de må aldrig tørre ud, hvis de står i fuld sol. Når de har sat frugt, reduceres vandingen til 2-3 gange om ugen.

GØDNING: Vandes med flydende gødning en gang om ugen under væksten. Ingen gødning efter at frugten er ansat.

LUFTFUGTIGHED: De sætter pris på en overbrusning hver uge. Når planten blomstrer vil det fremme frugt· sætningen.

RENGØRING: Unødvendig. Brug ikke bladglans.

STUELUFT: De klarer sig under de fleste forhold, blot der er en vis cirkulation.

JORD: Kompost nr. 1.

OMPOTNING: Kun en gang i vækst­sæsonen.

BESKÆRING: Beskæres ikke under væksten. Taber den alle bladene på grund af tørke, kan man bruge grene og frugter i tørrede buketter til jul.

FORMERING: Sås tidligt om foråret i en formeringskasse. Dog bedst at overlade til de professionelle. Spiretemperatur 18°C.

LEVETID: Enårig.

SELSKABSPLANTER: Kan i visse til· fælde bruges til at sætte kulør på en sammenplantning. Egner sig godt udendørs i altankasser og på terrasser, hvor de om efteråret lyser op med klare farver.

LET/VANSKELIG: De er ikke svære at så, blot man har de rette hjælpemidler. Men drejer det sig kun om få planter, står man sig ved at købe dem i fuld vækst sidst på sommeren.

 

Såning

Peberfrø kræver ikke høj temperatur, men kan være vanskelige at la til at spire. I en formeringskasse har de størst mulighed.

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

1. Så tidligt om foråret. Forbe­red såbakken eller forme­ringskassen med drænlag og steril kompost. Spred frøet jævnt og dæk med et tyndt lag kompost - ikke tykkere end det enkelte frø. Gennem­vand.

 

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

2. Dæk med glas og anbring kassen mørkt, eller læg et mørkt stykke over den. Kontroller at jorden aldrig tørrer og tag glasset af i 5 minutter hver dag. Stilles ved 18°C.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

3. Når frøet er spiret, stilles det lyst og glasset fjernes.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

4. Når planterne er store nok, tyndes de svageste fra; de resterende skal stå med 2·3 cm mellemrum.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

5. Så snart planterne er tilstræk­kelig store, pottes de enkelt­vis i små potter.

 

Ompotning

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

1. Ompotning foretages i høj­sommeren, når planten er blevet for stor til sin potte.

2. Tilbered nummeret større potte med drænlag og et lag fugtig kompost nr. 1.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

3. Hold potten med den ene hånd og støt komposten med fingrene. Bank potteranden, til klumpen slipper.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

4. Fjern noget af den gamle jord med en pind eller blyant uden at skade rødderne.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

5. Stil planten midt i den ny potte.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

6. Fyld op med frisk jord. Sørg for at alle rødder er dækket.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

7. Tryk jorden til.


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

8. Anbring den skygget og uden vand i 2 dage, for at sti­mulere rodvæksten.

 

Vanding


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

Om sommeren behøver den meget vand, næsten daglig. Må aldrig tørre ud. Når frugterne viser sig, mindskes vandingen. 2-3 gange om ugen vil være passende på dette tidspunkt.

 

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

Vand ovenfra, helst med regnvand. Hæld eventuelt vand i underskålen væk efter ca. 15 minutter.

 

Sprøjtning

Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

Douches over en gang om ugen med fint forstøvet vand. Hold sprøjten ca. 15 cm fra bla­dene. Det vil holde bladene rene og fremme frugtsætningen.

 

Hvad gik galt?


Spanskpeber - Capsicum annuum - pasning

1. Bladene falder af. Jorden er vandmættet eller for varm. Undersøg om jorden er for våd, så skal den stilles tørt, til den retter sig. Er den normal våd, stilles planten lidt køli­gere.

2. Gule blade. For tør. Vand re­gelmæssigt.

3. Vokser ikke. For koldt. Stilles lunere.

4. Misdannede og klistrede blade med grønne insekter. Bladlus. Sprøjt med pyrethrum.

5. Blege blade. Ingen blomster eller frugter. Næringsmangel.

6. Væksten ranglet. For varmt. Stilles køligere.

7. Blade gullige med spind på un­dersiden. Rødt spind.

Sprøjt med malathion. Hæv luftfug­tigheden.

8. Små hvide insekter sværmer, når man berører bladene. Hvide fluer.

Sprøjt med derris eller malathion.




Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 9.787 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her