Logo

Stedmoderblomst - Viola wittrockiana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stedmoderblomst - Viola wittrockiana

Violslægten omfatter talrige arter og talrige krydsninger. Man kan groft inddele dem i to grupper, violerne og stedmoderblomsterne. Hos stedmo­derblomsterne er kronbladene større og blomsten mere kompakt end hos violerne. I reglen er de to midterste kronblade opadrettede hos stedmo­derblomsterne, mens de er udadrette­de hos violerne, ligesom griflerne hos stedmoderblomster har en kuglefor­met afslutning foroven. Viola witt­rockiana er opkaldt efter den svenske botaniker Veit Wittrock (1839-1914), der var leder af Bergianske trådgården ved Stockholm og gennemførte en mængde Iorædlingsforsøg med stedmo­derblomster. Af de arter, der har dan­net grundlag for krydsningerne, bør især nævnes Viola altaica, Viola cornu­ta, Viola gracilis, Viola lutea og Viola tricolor var. maxima. Stedmoder­blomst har nedliggende, opstigende stængler med aflange blade og store, dybt indskårne fodflige. Blomsterne er som regel mangefarvede med sorte tegninger, og med lidt fantasi kan man godt fremkalde ansigtet hos den vrede stedmoder. Der findes sorter med små blomster og korte stilke og sorter med meget store blomster og meget lange stilke; de sidste egner sig især til afskæ­ring og bør dyrkes i væksthus.

 

Vildtvoksende forældre har sat deres præg på denne småblomstrende type af havestedmoder.

 

Mange stedmoderblomster har festlige og glade »ansigter«.

 

Stedmoderblomst 'Sunny Boy' er en F1-­hybrid.

 

Lysviolet hybrid af vor almindelige stedmo­derblomst.

 

Pleje: Man sår frøene i juli på et beskyttet bed eller i bænk; jorden skal være porøs og letmuldet, iblandet en del tørvemel. Frøene er hårde og spi­rer meget langsomt, så det er hensigts­mæssigt at dække jorden med et tyndt lag sand for at holde den kølig og forhindre mos- og algedannelser. Man må hele tiden vande rigeligt; når spi­ringen er kommet i gang, tåler planter­ne ikke udtørring. Man kan også dæk­ke vinduet med en halmmåtte, indtil spirerne viser sig over jorden. I sep­tember-oktober udprikles de bedste planter på bede, og det følgende forår udplantes de med klump på vokseste­det. Stedmoderblomster foretrækker en porøs, næringsrig, gerne lidt sur muldjord, og de trives både i sol og halvskygge. For at få en stabil blom­string sommeren igennem er det vig­tigt, at man fjerner de visne blomster hver dag; så er man sikret et smukt flor til langt hen på efteråret. For nogle sorters vedkommende vil der endda fremkomme enkelte blomster i vinte­rens milde perioder.

 

Andre arter:

Hornviolen (Viola cornu­ta) stammer fra Pyrenæerne. Den har blå eller violetblå blomster med en lang, tynd spore og blomstrer fra juni til august. Se artiklen Hornviol.

 

Den gule stedmoderblomst (Viola lu­tea) findes vildtvoksende i Alperne og Pyrenæerne. Den har gule blomster med mørke tegninger på det nederste kronblad og blomstrer fra juni til august.

 

Den vilde stedmoderblomst (Viola tricolor) har, som navnet siger, en trefarvet blomst, der i reglen er blåvio­let, gul og hvid med mørke striber. Den findes vildtvoksende i Danmark og som ukrudt i haverne. Se også artiklen Viol.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (31 stemmer)
Siden er blevet set 10.316 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
312003-08-2012 19:11:59 joan lagesø
dejlig blomst , nem og passe men meget vand

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her